Yaşam

Karakter Analizi Nedir?

Karakter, bireyi diğer kişilerden ayıran kişilik, mizaç ve huy farkındalığı olarak tanımlanır. Bireylerin karakter özellikleri çok erken yaşta başlar, hatta genetik olarakta bireyler bazı özelliklerini ebeveynlerinden alırlar ve çevrenin etkisiyle bu özellikler gelişir ve ortaya çıkar. Birey, çevresini de katkısıyla bu özelliklerini geliştirebilir veya körleştirebilir.

kisilik-analizi.jpg

Karakter analizleri kurumlarında kullandığı bir yöntemdir, öyleki bu kuruluşlar eleman alırken neleri yapabileceğiini, neleri yapamayacağını ön görerek adaylara bir takım test, mülakat uygular. Aslında kişinin giyimi, olaylara bakışı, konuşması, hal ve hareketleri kişinin karakteristik özellikleri hakkında bilgi veren gizli bir öğedir. Kurum ve kuruluşlar, kişilerin özelliklerini ölçmek için bir sürü envanter geliştirmiş ve bunları uygulamaya koymuştur.

hafiza-guclendirme-yolu-1.jpg

Karakter analizi yapmanın 8 altın kuralı:

*Beden dili haritası: Kişinin bir konu hakkında açıklama yaparken veya stres anında verdiği tepkilere bakılmalıdır. Öyleki kişinin hareketleri incelenmeli konuşurken avuç içlerini mi avuşturuyor, saçlarını mı karıştırıyor, parmaklarını kıtlatıyor. Konuşma anında kişi kendini ele verir beden dili, karakteristik özelliklerini ortaya çıkarır.

*Tepki ölçmek: Kişiye farklı zamanlarda aynı soruyu sorun ve verdiği cevaplar arasındaki tutarlılığa bakın, buda kişilik özellikleri hakkında bilgi vericektir.

*Gözlemlemek: Kişiyi dışarıdan gözlemleyin, hal ve hareketleri kişilik özelliklerini ele vericektir.

*Konuşturun: Bireye olabildiğince fazla soru sorun ve onu konuşmaya teşvik edin, bu yöntemle de kişi hakkında karakteristik bilgi elde edilebilir.

insan-psikolojisi.jpg

*Araştırın: Bireyin arkadaşları, ailesi ve yakın çevresiyle görüşün, neler yapıyor, nelerle uğraşıyor, kişi hakkında elde edilen bulgular , karakter özelliğini yansıtıyordur.

*Derecelendirme: Kişiyi gözlemlerken veya konuşturuken çetele tutun ve karakter özelliklerini bulun.

*Testler: Kişiye önceden hazırlanmış testleri uygulayın, bu yöntemde kişinin karakter özelliklerini yansıtacaktır.

*Duygular: Kişiyi istediği müziği açması için izin verin, dinlediği müzik türü ve müziğin sözleri, kişi hakkında bilgi vericektir.

Kişilik analizi çocuk yaşta yapılmalı ve çocuğun gelecek yaşamı için kullanılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir