Ekonomi, Haberler

Kasım Ayı Enflasyonu Açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu sabah Kasım 2017 dönemine ait enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre beklentilerin üzerinde artan yıllık enflasyon son 13 yıldan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Kasım ayı enflasyonun şampiyonu giyim ve ayakkabı grubu oldu. USD/TL kuru ise, yüksek enflasyon beklentisini önceden satın alındığı için sabah yapılan enflasyon açıklamasına herhangi bir tepki vermedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, konuyla ilgili Twitter’da yaptığı açıklamada enflasyonun Aralık 2017’den itibaren kalıcı biçimde aşağı yönlü bir seyir izlemeye başlayacağını yazdı.

Kasım Ayı Enflasyonu Beklentilerden Yüksek Geldi

TÜİK’in Kasım ayı enflasyon verilerine ilişkin olarak yaptığı açıklamada Kasım 2017’de yıllık TÜFE’nin (Tüketici Fiyat Enflasyonu) aylık % 1.49 arttığı, ÜFE’nin (Üretici Fiyat Enflasyonu) ise aylık % 2.02 arttığı belirtildi. Beklentilerin üzerinde gelen bu artışlarla TÜFE, Ocak 2004 tarihinden sonraki en yüksek seviyesine ulaştı ve yıllık bazda % 12.98 seviyesinde gerçekleşti. Yıllık ÜFE rakamı ise % 17.30 oldu.

Piyasa genelinde, Kasım ayı için enflasyon beklentisi yıllık TÜFE’de  %12.60 idi.

En az fiyat artışı gösteren grup aylık % 0.01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda olurken, en fazla fiyat artışı % 3.77 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek’ten Enflasyona İlişkin Açıklamalar

TÜİK’in Kasım ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Twitter hesabından enflasyon ilgili bir takım açıklamalarda bulundu. Şimşek yaptığı bu açıklamalarda:

  • 2017 Kasım ayı enflasyonunda görülen yükselişin daha ziyade gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını ve sebze fiyatlarındaki dönemsel faktörlerin getirdiği bu etkinin geçiçi olduğunu;
  • Gıda fiyatlarında görülen oynaklığın azaltılması amacıyla Gıda Komitesi’nin çalışmalarda bulunduğunu ve bir takım tedbirlerin alınmaya başladığını;
  • Aralık 2017’den itibaren enflasyonun seyrinde ters yönlü bir hareket gözlemleneceğini ve bundan sonra da enflasyonunun kalıcı bir şekilde aşağı gideceğini belirtti.

USD/TL ve Euro/TL Kasın Ayı Enflasyon Rakamlarından Etkilenmedi

Enflasyon rakamları üzerinde özellikle de enerji grubundaki fiyatlarda büyük etkisi bulunan USD/TL ve Euro TL kurunda gün başı açılışlarına göre ciddi bir değişiklik gözlemlenmedi. Güne 3.94 seviyelerinden başlayan USD/TL ile güne % 4.67 seviyelerinde başlayan Euro/TL kuru, TÜİK’in Kasım ayı enflasyon raporunu açıklamasından sonra herhangi ciddi bir tepki vermeyerek yatay seyretti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir