Haberler, Siyaset

Katalonya Başkanı Puigdemont: 10 Ekim Salı Günü Bağımsızlığı İlan Ediyoruz

İspanya hükümeti ile Katalonya bölgesini karşı karşıya getiren bağımsızlık referandumu süreci bütün karşı çıkmalara ve yapılan açıklamalara rağmen gerçekleştirilmişti. İspanyol polisinin yaptığı baskınlar, referandum sırasında referandum kurallarının değişmesi gibi olaylara sahne olan tartışmalı referandum bitti fakat referandum hakkındaki tartışmalar sona ermedi.

Puigdemont Açıklamalarda Bulundu

Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont Katalonya’da yayın gerçekleştiren bir televizyona yaptığı açıklamalarda bağımsız referandumu sonuçlarının açıklandığını belirterek bağımsızlık ilanını gerçekleştireceklerini belirtti. Televizyon kanalına verilen röportajda referandum sürecini tek taraflı bağımsızlık ilanı olarak görmediklerini belirten Puigdemont bu ilanı bağımsızlık ilanı olarak kabul ettiklerini ve referandum sonuçlarına uygun olduğunu söyledi.

İspanya Anayasa Mahkemesi’ne taşınan ve kabul edilmeyen referandum yasasında bulunan maddelerde bu yasanın bulunduğunu belirten Puigdemont ilgili yasaya göre resmi sonuçların açıklanmasından iki gün sonra bağımsızlık ilanı yapılabileceğini belirtti. Hükümet başkanı Puigdemont bu maddeyi uygulamaya koymayı düşündüklerini ve hazırlıkların sürdüğünü de kamuoyuyla paylaştı.

İspanya Hükümeti ile Diyalog Yok

Röportajında İspanya hükümeti ile herhangi bir iletişim yönteminin kullanılmadığını söyleyen Puigdemont bunun sebebinini ise İspanya hükümetinin referandum sonuçlarını ve bağımsızlık konuları gibi konuları konuşmak istememesi olarak belirtti. Ayrıca İspanya’nın aldığı bu tavrın bir şeyi değiştirmeyeceğini, Katalonların oy kullanmaya gittiklerini ve tercihlerini yaptıklarını söyledi. İspanya hükümeti ile başka bir konuda konuşulmasına gerek kalmadığını belirten Puigdemont 10 Ekim tarihinde gerçekleştirilecek toplantıda bağımsızlık ilanı ile ilgili bir çalışma olup olmayacağı konusunda bir bilgiyi kamuoyuyla paylaşmadı.

Katalonya’dan Farklı Bir Açıklama

Başkan Puigdemont bu konuda net bir açıklama yapmaktan kaçınırken Katalonya Ulusal Asamblesi olarak bilinen sivil toplum kuruluşu ise 10 Ekim’de bağımsızlık açıklamasının yapılacağını iddia etti. Asamble Başkanı yaptığı açıklamada Katalonya’da oy kullanıldığını ve referandumun kazanıldığını belirterek kabul oranının yüksek olmasına vurgu yaptı. Bir halk olarak doğru kararı verdiklerini açıklamalarına ekleyen Asamble Başkanı Sanchez 10 Ekim’de bağımsızlığın ilan edileceğini ve bunun kesin olduğunu belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir