Yaşam, Yemek

Laboratuvarda Üretilen Etler Tüketime Hazır

Otonom ve elektrikli araçların dünya ekonomisindeki yeri yadsınamaz, ancak çoğu insanın bilmediği bir sektör daha var; laboratuvar ortamında et üretimi. Çin geçenlerde Future Meat Technologies, Meat the Future ve SuperMeat adlı firmalardan tam 300 milyon $ değerinde laboratuvar ortamında üretilmiş et aldı. Kilosu kaça satılacak henüz belli değil ama geleneksel yöntemler ile üretilenden daha ucuz olacağı kesin.

yuzde-yuz-gercek-et-uretildi.jpeg

325 bin dolardan 12 dolara

Laboratuvar ortamında üretilen etlerin market raflarında ne zaman yer alacağı merakla bekleniyor. Ray Kurzweil bir yazısında “Her bir teknolojide üstel büyüme gerçekleşir ve gün geçtikçe bu büyüme katlanarak hızlanır.” der. Laboratuvarda et üretimi teknolojisinin de hızı arttıkça maliyetler azalacaktır. Laboratuvar ortamında üretilen etlerin maliyetlerine bakılınca birkaç sene içerisinde büyük bir düşüş olduğu göze çarpmaktadır. 2013 senesinde laboratuvar ortamında üretilen etten yapılan hamburger 325 bin dolara mal edilirken iki sene sonra aynı hamburger sadece 12 dolara üretildi.

laboratuarda-uretilen-etler.jpg

Şayet maliyetler bu hızla düşecek olursa, laboratuvar ortamında üretilen etlerin komik fiyatlardan satışa çıkacağı günler çok yakındır. Bu etler hormonsuz ve antibiyotiksiz üretildiği için piyasadaki etlere göre daha sağlıklı olabilirler. Fakat her teknolojik gelişmede olduğu gibi bu gelişmede de kazanan ve kaybeden tarafların olacağı aşikar.

Artıları ve eksileri var

Dünya üzerinde bulunan tüm hayvan çiftliklerinden kaynaklı gaz salınımı, sera etkisi yaratan gazların yaklaşık yüzde 14’ünü oluşturduğu söyleniyor. Etin laboratuvar ortamında üretilmesi pratikte daha fazla enerji tüketimine sebebiyet verecek ve küresel ısınmaya negatif yönde etkisi olacakmış gibi görünse de günümüz şartlarındaki çiftlikler ile karşılaştırma yapıldığında çok daha iyi neticeler ortaya koyabilir. Laboratuvar etlerinin artışı ile birlikte mera ihtiyacının azalması ve ormansızlaştırılmış alanların tekrar yeşil alanlara dönüşmesi söz konusu olabilir. Bunun da şüphesiz küresel ısınmaya olumlu katkıları olacaktır. Ancak mera ihtiyacının azalması ve klasik hayvancılık tekniklerinden vazgeçilmesi birçok çiftliğin kapanması ve bu birçok kişinin işsiz kalacağı anlamını taşımaktadır.

  1. Sizce laboratuvarda üretilen etler, çiftlik etlerinin yerini tutar mı?

    1. Tutmaz, her şeyin doğalı makbul
    2. Artık yediklerimiz de çok doğal olmadığına göre, kesinlikle tutar
    3. Daha ucuz olacaksa neden olmasın?
    4. Fark etmez, et olsun da
    5. Ben et tüketmiyorum
    0 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir