Gündem, Haberler

Maden İşçilerine Sürpriz Destek!

Zonguldak’ta Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nda çalışan maden işçileri, kurumun özelleştirilmesine izin veren torba yasayı protesto etmek adına, maden ocağından çıkmama eylemi başlattı. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından tasarısı kabul edilmiş olan torba yasanın 58. maddesi olan ”TTK ile Türkiye Kömür İşletmeleri, uhdelerinde bulunan maden ruhsat sahalarını işletmeye, işlettirmeye, bunları bölerek yeni ruhsat talep etmeye ve bu ruhsatları ihale etmeye yetkilidir.” ibarese Zonguldak maden ocağında fazlasıyla tepki gösterildi. Tepkilerini basın açıklaması yoluyla yapan Genel Maden İşçileri Sendikasına dört bin maden işçisi destek vermiştir. Tepkilerini maden ocağından dışarı çıkmayarak gösteren gece vardiyasındaki madenciler, sabah saat sekizde mesaileri bitmesine rağmen dışarı çıkmadılar. Gündüz mesaisi için gelen madenciler ise ocağın önünde beklediler. Genel Maden İşleri Sendikası Genel Başkanı Ahmet Demirci, böyle bir eylem kararının sendikaca alınmayıp işçilerin kendi örgütlenmesi olduğunu açıkladı. Ardından, sendika olarak yapacakları toplantıdan sonra açıklama yapacağını belirtti.

İYİ Parti’nin 4 Milletvekili Zonguldak’a Gitti!

Eylemde on iki saati aşan işçilere bir sürpriz destek Meral Akşener’in İYİ Partisinden geldi. İYİ Partinin beş milletvekili destek için Zonguldak Maden Ocağına gitti. Meral Akşener’in Ankara’da saldırıya uğrayan gazi ve ailelerini ziyaret programı olduğu bilinmesine rağmen, eylemi destek için onun da Zonguldak Maden Ocağına uğrama ihtimali de söz konusu.

Eylem 21 Saat Sonra Sona Erdi!

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, maden ocağı önüne gelerek protesto edilen torba yasa ile ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile görüşme yapıp madencilerin isteklerini ilettiğini belirtti. Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun devlet eli ile sürdürülen yerlerinin 58. maddeden muaf tutulması konusunda anlaştıklarını, konunun perşembe günü meclis gündeminde olacağını belirtti. Açıklamalar üzerine, eylem yapan işçiler bir süre ”İşte sendika işte madenci” , ”Madenci feneri sönmeyecek.” gibi sloganlarla seslerini duyurduktan sonra dağılmaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir