Zengin İçerik

Mağara Balıklarının Gözleri Bir an Kayboldu Sizce Neden?

ABD, gözlerini yitiren balıklar hakkında bir araştırma yaptı ve bulduğu sonucun genlerle ilgili olabileceğini öne sürdü. Peki, bu durumun genlerimizle ne alakası olabilir?

İçerik Navigasyonu

Gen Sistemi

Her balığın normal canlılar gibi bir gen yapısı ve bunu barındıran DNA sistemi bulunmaktadır. Bu DNA sistemlerinden ulaşılan sonuçlara göre balıklar gözlerindeki görsellik yapısını korumak için büyük bir enerji harcamaktadır. Özellikle kıyıda yaşayan balıklar direk güneşle temas kurduklarından gözlerine daha çok efor sarf ederler. Bu tüketilen enerji denizinin derinliklerine inildikçe, yani güneşten uzaklaşıldıkça daha da azalmaktadır. Söz konusu bu mağara balıkları ise en derin bölgelerdeki mağaralarda yaşamakta ve bu mağaralara hiç bir ışığın gelmemesinden dolayı, bu tür balıklarda gözlerini kaybetme olayı zarardan fazla yarar sağlayacağı ortaya çıkmaktadır.

kendi-gozlerini-yok-eden-magara-baligi.jpg

Bu Balıkların Gen Sisteminde Sorun mu Var?

Gözlerini enerji tasarrufundan dolayı kaybettikleri düşünülen bu balıkların DNA sistemleri araştırılırken gözlerinin gelişmesini engelleyen hiç bir sıkıntıya veya farklılığa ulaşılmadı.

Gen sisteminde sorun var zannedilen bu balıkların araştırmalardan sonra ortaya çıkan veriler ile sıkıntının olmadığı açıklanınca gözlerinin neden gittiği daha da ilgi çekici hale gelmeye başladı.

Sıkıntı Genetik Değil Epi Genetikmiş

ABD’nin mağara balıkları hakkında elde ettiği verilere göre genetik bir sıkıntının olmadığına ulaşılmıştı fakat şimdi bu sıkıntının epigenetik olduğunu öne sürüyorlar

DNA sisteminde her hangi bir hata olmadığı zaman bozukluğun genetik değil de kalıtsal olduğu anlaşılınca buna epigenetik deniliyor.

magara-baliklarinin-gozleri-neden-yok.jpg

Epigenetik Faydalı mı? Yoksa Zararlı mı?

Eskiden bir canlının yaşadığı sıkıntıyı kendisinden sonra başka bir türe aktarması epi genetikten dolaydır. Profesörlerin yaptığı incelemelerde epigenetiğin her canlıda olabileceğini ve yaşama çok fayda sağladığı belirtilmiştir.

Sonuç Hızlı Evrimden Dolayı

Ulaşılan en son sonuç, bu mağara balıkları diğer balıklara oran ile daha hızlı evrim geçirdiklerinden dolayı gözlerini koruyan sıvıyı hızla tükettiklerini ve sonunda gözlerini kaybettikleri, doğrultusunda olmuştur.

  1. Sizce Mağara Balıkları Gözlerini Neden Kaybetti?

    1. DNA sistemleri bozuktur
    2. Genetik nedenlerden
    3. Genetik değil epi genetik olarak
    4. Hızlı evrimden dolayı
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir