Dünya

Meksika’da 8.1’lik Depremin Ardından Alarm Verildi

En az beş kişinin ölümüne sebep olan depremin ardından tsunami alarmı verildi. Pasifik sahilinden 120 km’de uzakta meydana gelen deprem, Mexico City ve Guatemala City’den de hissedildi.

meksika-da-8-siddetinde-deprem.jpg

Meksika Başkanı Enrique Pena Nieto, depremin Chiapas eyaletinde üç kişinin, Tabasco’da ise iki kişinin ölümüne sebep olduğunu belirtti. Vali Manuel Velasco ölenlerden ikisinin ev enkazının altında kaldığını açıkladı. Ayrıca, komşu Guatemala’da da bir kişinin öldüğü açıklandı. Güney Meksika ve Guatemala’da birçok binanın büyük hasar gördüğü de rapor edildi.

Kaynaklara göre 23 bin civarında insanın depremi hissettiği belirtiliyor.

meksika-da-8-buyuklugunde-deprem.jpg

Depremin ardından kırmızı alarm verildi. Meksika, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika, Nikaragua , Panama ve Honduras için tsunami alarmı verildi. Chiapas eyaletinin sahil kesimleri bu uyarıların ardından tahliye edildi. Yetkililer, bir metre boyunda dalgaya sahip tsunaminin Meksika’da görüldüğünü teyit etti.

Depremin merkez üssü Meksiko City’nin 1000 km güneydoğusunda olup Guatemala sınırında olan Chiapas eyaletine yakındı. Amerikan deprem ölçüm kaynaklarına göre depremin derinliği 70 km kadardı.

meksika-da-8-buyuklugunde-deprem-bolgede-hasar-yol-acti.jpg

Depremin ardından birçok artçı sok meydana geldi. Bu artçılardan bazıları 5.0 şiddetinin üzerindeydi.

Chiapas depremden sert etkilendi

Chiapas eyaleti depremden çok etkilenen yerlerin başında geliyor. Eyaletteki sakinlerden Gonazalo, CNN’e şu açıklamalarda bulundu: “ Yatağımdaydım. Rahat bir gece olmasını beklerken aniden her şey parçalanmaya başladı, camlar, mobilyalar, her şey”

Depremin merkez üssüne yakın olan Chiapas ve Oaxaca eyaletleri depremden fazlaca etkilendi. Yaklaşık 9 milyona yakın insana ev sahipliği yapan bu eyaletler Meksika’nın az gelişmiş yerlerinden olduklarından depremden fazlaca etkilendiler.

Bir diğer eyalet sakini bundan önce de deprem yaşadıklarını ama daha önce hiç böylesini yaşamadıklarını belirtti. “Hayattayız, önemli olan bu” diyerek hayatta kalmanın mutluluğunu belirtti.

Yüzyılın en büyük depremi

Meksika başkanı bu depremin son yüzyılda ülkeyi vuran en büyük deprem olduğunu belirtti. Meksiko City’de de hissedilen depremin en azından bir dakika boyunca sürdüğü belirtildi. Ayrıca, Meksika Başkanı Nieto, 50 milyon Meksikalının depremden etkilendiğini ve depremde hayatını kaybedenlerin sayısının artabileceğini söyledi.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir