Sağlık

MUCİZE BESİN ELİMİZİN ALTINDA HER DERDE DEVA

Tahin, temelde bir susam ezmesidir. Kabukları soyulmuş ve kızartılmış susamların ezilmesi ile meydana gelen tahin, Kuzey Afrika, Yunanistan, İran, Türkiye gibi ülkelerin yanı sıra Orta Doğu ülkelerinde kullanılmaktadır.  Eski Irak bölgesinde susam yağ kaynağı olarak kullanılmaktaydı. Bunun yanı sıra, Çin, Kore ve Japonya’da susam ezmesi şeklinde kullanılan tahin, bu bölgelerin geleneksel yiyeceği olan noodle ile birlikte kullanılmaktadır. Hindistan bölgesinde de kullanılan tahin, İngiltere bölgesinde ise fıstık ezmesi ile birlikte kullanılmaktadır.

Tahin çok çeşitli kültürlerde farklı şekillerde tüketilmektedir. Türkiye’de pekmeze eklenerek kahvaltılarda kullanılan tahin, Ermenistan bölgesinde lahmacun ile birlikte tüketilirken, İran’da bir tür helva şeklinde tüketilmektedir. Yunanistan’da bal ve Hindistan cevizi ile harmanlanarak kahvaltılarda kullanılan tahin, İsrail’de et ve balık ile birlikte ve dondurma ile kurabiyelerde kullanılmaktadır.

Oldukça fazla yağa sahip olan tahin, en iyi şekilde buz dolabında muhafaza edilebilmektedir.

Tahin, çok iyi bir bakır, manganez ve amino asit metiyonin kaynağıdır. Tahin, birer sağlıklı yağ asidi olan, omega 3 ve omega 6 yağ asitleri bakımından da iyi bir besin kaynağıdır. İyi bir protein kaynağı olan tahini, vejeteryan olarak beslenen kişiler rahatlıkla tüketebilirler. Üstelik tahinin şeker ve doymuş yağ oranı oldukça düşüktür.

Tahinin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

İyi bir kalsiyum kaynağı olan tahin, protein ve B vitamini bakımından da iyi bir kaynaktır. Tahin, esansiyel yağ asitleri (EFA) içeriği bakımından iyi bir besin kaynağıdır. EFA yani esansiyel yağ asitleri, cilt sağlığı ve güzelliği için önemli bir besin kaynağıdır. Susam yağının, çok yüksek oranda kalori bileşimi olmasına rağmen tahin, oldukça ölçülü bir besin kaynağıdır. Tahinin içeriğinde doymamış yağ oranı, doymuş yağ oranından daha fazla miktarda olduğu için, sağlık açısından zararlı bir besin kaynağı değildir. E vitamini içeriği ile tahin, vücut hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur. Tahinin yapısında bulunan amino asit metiyonin, diğer amino asitlerin emilimini sağlamaktadır ve karaciğeri dezenfekte etmektedir.

Tahin; kalp sağlığını ve bağışıklık sistemini korumaya yardımcı olur. Tahin, kan damarlarının sağlığını korumaya yardımcı olur, beyin sağlığını destekler, karın ve mide sağlığını destekler, anemi ile mücadele eder ve saç ile cilt sağlığını korur. Tüm bunların yanı sıra tahin, kas sağlığını destekler ve iç organların temizlenmesini sağlar. Son olarak tahin, kolon kanseri riskini azaltır, kemik sağlığını destekler, kolestrolü düzenler, kardiovaskuler sağlığı korur, regl öncesi belirtileri yavaşlatır, romatizmal artrit ve migren ağrılarını dindirmeye yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir