Eğlence, Medya

Natalie Portman’dan Taciz İtirafı: “Bende Yüz Tane Hikaye Var”

Kadına yönelik cinsel ayrımcılık ve taciz olayları yalnızca Türkiye’ye özgü değil. Yazık ki, dünyanın en gelişmiş ülkelerinde ve en önemli sektörlerde bile yaşanan cinsel ayrımcılık ve taciz olayları, ataerkil yapının türümüze ne kadar işlediğini gösteriyor. Natalie Portman’ın başına gelenlere dair yaptığı açıklamalar, Hollywood’da bile bu çirkin davranışların ne kadar yaygın olduğunu ortaya koydu.

Portman’ın İtirafı Oldukça Acı: “Bende Yüz Tane Hikaye Var”

Hollywood’da cinsel taciz olaylarına ilişkin tartışmalar, yapımcı Harvey Winstein’in suçlandığı bir olay ile ateşlendi. Bundan sonra ardı sıra gelen haberler, Hollywood’un kendi içinde hiç de masum olmadığını ortaya koydu. Bu tartışmalara katılan Portman da, kendisinin yüz tane taciz hikayesi olduğunu açıklayarak, tartışmaların haklı olduğunu gösterdi.

Portman, başka hikayeleri dinledikçe kendisini şanslı hissettiğini ifade ederken, hiç cinsel saldırıya uğramamış olmasına karşın, defalarca kere cinsiyetinden dolayı ayrımcılığa ve tacize maruz kaldığını belirtti. Sinema endüstrisinin dünyadaki lideri olan Hollywood’da bile kadın olmanın zorluğuna değinen Portman, bir film yapımcısının kendisini özel bir jete davet ettiğinde, içeride yalnızca yatak gördüğü için yaşadığı şaşkınlıktan bahsetti. Neyse ki, Portman rahatsız olduğunu söyleyince ısrarla karşılaşmamış. Ne var ki, tüm hikayeler böyle basit sonuçlanmıyor.

Sinema Sektörü Birçok Kadın Oyuncu İçin Zor

2010 yılında Olivia Munn, henüz genç bir oyuncuyken bir yönetmenin kendisine yönelik cinsel saldırısından bahsetmişti. Yönetmenin karşısında dikilip, kendi kendini tatmin ettiğinden bahseden Munn, isim vermek istememişti. Ancak ünlü yönetmen Brett Ratner, Munn’un bahsettiği kişinin kendisi olduğunu ifade etmiş, söylenenlerin doğru olmadığını belirtmişti.

Ne var ki, Natasha Henstridge de, aynı yönetmen tarafından tacize uğradını ifade etmişti. Oyuncunun belirttiğine göre, Rathner’le yalnız kaldığı bir anda gitmek istemesine rağmen yönetmen onu engellemiş ve kendisine dokunmaya başlamıştı. Brett Ratner iddiaları yalanmasına rağmen, söylentiler onun kariyerinde zorluklar yaratmıştı.

Pozitif Ayrımcılık Masum Değil

Kadına yönelik ayrımcılık yalnızca cinsel taciz ve fırsat eşitsizliği ile kendini göstermiyor. Toplumlarda oldukça yaygınlık gösteren kadına yönelik pozitif ayrımcılık da, kadınların kendilerini özgürce ifade edebilmelerinin önünde bir engel. Erkek egemenliğinin pozitif bir yönde kullanılmasını sağlayan bu davranış, görünürde zararsız olsa da, kadının da bir erkek kadar egemen olması gerektiği gerçeğini maskeliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir