Dünya, Haberler

New York Times’ı Neden Türkçe Mesaj Yayınladı?

Amerika’da yayın hayatına dikkat eden ve dünyanın en bilinen gazetelerinden olan New York Times gazetesinden geçtiğimiz gün şaşırtıcı bir paylaşım geldi. New York Times’ın İngilizce içerikler paylaşılan Twitter hesabında Amerika’da görülmekte olan Reza Zarrab ve Mehmet Hakan Atilla’nın bulunduğu dava ile ilgili Türkçe içerikli tweet atıldı.

Dikkat Çekici Paylaşım

Dünya’da yaşananlarla ilgili haberleri paylaşan New York Times gazetesine bağlı New York Times World isimli onaylı hesaptan dün ilginç bir paylaşım yapıldı. Yapılan paylaşımda Amerika’da görülen davada Reza Zarrab’ın Mehmet Hakan Atilla’ya karşı tanıklık yapması ve suçunu kabul etmesi ile ilgili haber linkini içeren tweet Türkçe olarak paylaşıldı. Konuyla ilgili atılan 2. tweet içeriğinin de Türkçe olarak yazılması da dikkat çekti. İngilizce paylaşım yapan bir gazetenin Twitter hesabından yapılan Türkçe paylaşımlar bazı tartışmaları ve tepkileri de beraberinde getirdi.

Anadolu Ajansı Paylaşımın Peşine Düştü

Bu paylaşımdan sonra Anadolu Ajansı’nda çalışan bir muhabir New York Times gazetesinin medya bölümü yetkilisine ulaştı ve sorular sordu. Muhabirin paylaşıma konu olan davanın kritik olduğunu belirterek paylaşımın neden Türkçe yapıldığını ve bu istisnaya neden gerek duyulduğu ile ilgili sorusuna farklı dillerde paylaşım yapılmasının nadiren olan bir uygulama olduğunu fakat bazı haberlerde tercih edildiğini belirtti.

Medya bölümü yetkilisi daha önce farklı dillerde yapılmış paylaşımları örnek olarak gösterirken özellikle ikinci tweet içeriğinde bulunan Türkiye-ABD ilişkileri ile ilgili ifadeye ilişkin herhangi bir görüş belirtmedi.

Paylaşımı Kim Yaptı?

Muhabirin yetkiliye yönelttiği soruların arasında paylaşımı yapan kişi hakkında da bir soru bulunuyor. Muhabirin Türkçe paylaşımı yapan kişinin Türk çalışan mı olduğu yoksa Türkçe bilen Amerikalı bir kişi tarafından mı yapıldığına dair sorusuna yetkilinin cevap vermek istemediği belirtilirken yetkili en sonunda cevap vermeye karar verdi. Yetkili paylaşımın Amerikalı ve Türkçe bilen bir çalışan tarafından yapıldığını belirtti.

New York Times gazetesi 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumdan 9 gün önce yine Türkçe bir paylaşım yapmış, bu paylaşımında Avrupa’da yaşayan Türklere referandum hakkında görüşleri sorulmuştu.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir