Sağlık, Yaşam

Obezite Hakkında Bilinmesi Gereken Detaylar

Obezite hala günümüzde önemi yeteri kadar fark edilmemiş ancak çok ciddi kronik bir hastalıktır. vücudumuzda aşırı derecede yağ birikiminin olması olarak tanımlanan obezite ile ilgili hemen hemen tüm dünyada savaş açılmış durumda ve insanlar bilinçlendirilmeye çalışılsa da hala yeteri kadar bu konunun üzerine gidilmiş değil.

Obezite Olup Olmadığınızı Biliyor Musunuz?

Kendinizin şişman mı yoksa obez mi olup olmadığını biliyormusunuz? Eğer bu sorunun cevabını bilmiyorsanız çok kolay bir yöntemle öğrenme şansınız bulunmakta. Vücut kitle endeksinizi (VKİ) hesapladığınız zaman ortaya çıkan sonuç 30 veya bu rakamın üzerinde ise obez, 25 ile 30 arasında bir değerse fazla kilolu ve 20 ile 25 arasında bir değer sonuç olarak çıkmışsa o zaman kilolu olarak tanımlanmaktadır. Vücut kitle endeksi ise (VKİ) kilonuzun boyunuzun uzunluğuna metre cinsinden karesine bölünmesi ile hesaplanmaktadır.

Obezitenin Neden Olduğu Hastalıklar

Fazla kilolu olmak gerek fiziksel gerekse ruhsal anlamda kişileri yoran ve üzen bir hastalıktır. Sadece psikolojik anlamda bile obez olan kişiler pek çok hastalığa yakalanma riskine sahiptir. Bunun yanında obezite vücutta aşırı yağ birikimi olduğundan bu yağlar neticesinde kişilerde ciddi rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. En başta kalp ve damar hastalıklarından başlayarak bunun dışında astım, uyku apnesi, diyabet, kanser kronik bel ağrısı gibi pek çok ciddi rahatsızlık kısa zamanda ortaya çıkmaktadır. Eğer obez bir kişi iseniz ve mevcut klonuzun sadece % 5 ve 10 arasındaki bir kiloyu vererek bile yukarıda saymış olduğumuz rahatsızlıkların iyileşmesi yolunda ciddi bir adım atmış olursunuz.

Vücut Kütle İndeksi (VKİ) 27 veya 30’dan büyük olan hastalar için zayıflamak adına ilaç tedavisine başlanması gerekmektedir. Farmakolojik olarak bu tip obez kişilerin ilaç desteği almadan tek başına kilo vermesi pek mümkün olmamaktadır. Özellikle yaşam tarzları değiştirecek şekilde verilen ilaçların hastaların üzerinde oldukça olumlu sonuçlar verdiği de yapılan araştırmalar arasındadır.

Yapılan araştırmalara göre dünyada bugün 600 milyondan fazla obezite teşhisi konmuş kişi bulunmaktadır. Türkiye’de ise obezite oranı % 30 civarındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir