Gündem, Haberler

Olası İstanbul Depreminde Korkutan İhtimal

Son yıllarda artan olası İstanbul depremiyle ilgili bir iddia da İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Abdurrahman Kılıç’tan geldi. TÜYAK’ın (Türkiye Yangından Korunma ve Eğitim Vakfı ve Yangından Korunma Derneği) 9-10 Kasım 2017 tarihlerinde Grand Cevahir Otel Convention Center’da gerçekleştireceği “Uluslararası Yangın ve Güvenlik Sempozyumu ve Sergisi” öncesinde açıklamalar yapan TÜYAK Kurucu ve Onursal Başkanı Prof.Dr.Kılıç, deprem durumunda oluşan yıkımla beraber gazların neden olacağı 3 bine yakın patlamanın meydana gelebileceği uyarısında bulundu.

1. “Binaların %95’i Depremde Yangın Güvenliğine Uygun Değil!”

İstanbul’da beklenen deprem durumunda en büyük tehlikenin patlamalar olacağını ve bu patlamalar karşısında oluşan yangınlarda İstanbul’daki binaların %95’inin güvensiz olduğunu kaydeden Kılıç, “Deprem sonrası yaşanan patlamaların en büyük nedeni gaz. Şu anda 1999 depremine göre daha yaygın doğalgaz kullanılıyor. Deprem esnasında her ne kadar doğalgaz akışı ana vanadan kapansa da doğalgaz borularının içerisinde kalan gazlar risk oluşturuyor.” diye belirtti.

2. “Kış Mevsiminde Özellikle Akşam Saatleri Tehlikeli!”

Doğalgaz kullanımının arttığı kış aylarında tehlikenin daha büyük seviyelerde olabileceğini öngören Kılıç, “Özellikle yemek zamanı olan sabah ve akşam saatlerinde yaşanan depremler bu anlamda büyük risk yaratıyor. Muhtemel İstanbul depremi sobaların, kombilerin yandığı, ocakların açık olduğu bir zamanda olursa çok sayıda yangına da sebep olacaktır. İstanbul’da kış aylarında, akşam saatlerinde bir depremin olduğunu varsayarsak, deprem sonrası meydana gelecek yangın sayısını yaklaşık 3 bin olarak öngörebiliriz.” diye ekledi.

3. “Sık Binalar Riskli!”

İstanbul’da son dönemde yapılan binalar dışındakilerin yangın güvenliğinin olmadığını belirten Kılıç, “Binaların ve tesisatların eski, binaların sık, insanların fazla, yolların dar, yanıcı maddelerin fazla olduğu bölgeler yangın açısından en riskli bölgeler. Bu bölgelerde bir de şiddetli deprem yaşanırsa yangın riski daha da artar.” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir