Gündem, Haberler

PISA Direktöründen “Türk Eğitim Sistemi” Eleştirisi

PISA Direktörü Andreas Schleicher, geçtiğimiz günlerde verdiği bir röportajda Türkiye’nin eğitim karnesine ilişkin yorumlarda bulunmuştu. Schleicher kendisine yöneltilen, “Peki Türk eğitiminin genel performansı nasıl?” sorusuna cevaben;

“Türk öğrencilerin verilen hangi görevlerde daha iyi hangilerinde kötü olduğuna baktığınızda bir şey dikkat çekiyor. Öğrendikleri bilgiyi yeniden üretme görevi -yani bir şeyi ezberlemek ve onu kâğıda dökmek görevi- verildiğinde çok iyi notlar alıyorlar. Fakat ellerindeki bilgiyi yaratıcı bir şekilde uygulamaları istendiğinde zorlanıyorlar. Çelişki şu: Türk öğrencilerin iyi oldukları alanlar artık dünyada daha önemsiz. Yani bana “Türkiye PISA skorlarında geriye düşüyor” dediğinizde tabloyu farklı okuyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

MEB Müsteşarı PISA Direktörü’nün Eleştirilerini Yanıtladı

MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ise PISA Direktörü’nün, Türkiye’deki ezberci eğitim yaklaşımını eleştirmesine dair şu açıklamalarda bulundu :

“Bu önermenin teorik olarak altyapısı zayıf. ‘Ezberci eğitimden uzaklaşmalıyız.’ ezberini çok kullanmamalıyız. Ezber mantığı ve yöntemi bizim geleneğimiz için önemli bir öğrenme yöntemidir. Buna Batılı bir normda yaklaşıp ‘tu kaka’ hale getirmemek gerekir. Eğitimcilerin kendi alanlarıyla ilgili olarak geleneklerimizi küçümseyici bir bakış açısıyla yaklaşmamaları lazım. Bu felsefeden hareketle, bu projeyle çocukların tıpkı hafızlık yaparken olduğu gibi ezber yaparak öğrenmesini kolaylaştıracak, daha sistematik bir öğrenme sağlayacak bir eğitim süreci oluşturabilir miyiz bunu da görmüş olacağız. Bizim geleneğimizde ezber, sadece herhangi bir metni ezberlemek değildir. Ezberle beraber ezberlediği şeyin daha güçlü bir şekilde kendi hayatına nasıl sirayet edeceğini de analiz ediyor. Hafızlık projesi uygulayan okullarda bu anlamda çok farklı bir öğrenme sürecinin olacağına inanıyorum. Referansı da bizim bu kadim mirasımız.” dedi.

PISA 2015 Sonuçları Çok Tartışılmıştı

OECD’nin 2000 yılından beri her üç yılda bir yaptığı, PISA’nın 15 yaş grubu öğrencilere uyguladığı sınava 2015 yılında 70 ülke katılmış ve sınav sonuçları Türkiye’de çok tartışılmıştı. 2003 yılından beri bu sınava katılan Türkiye’nin ilk ve son sınav puanları :

Fen puanı 2003 yılında 434 iken 2015 yılında 425, matematik puanı 2003 yılında 423 iken 2015 yılında 420, okuma puanı 2003 yılında 441 iken 2015 yılında ise 428’e düştü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir