Dünya

“Reina Saldırısı Emri Teksas’tan Verildi”

FBI soruşturmasına dayandırılan habere göre, DEAŞ terör örgütü ile bağlantısı saldırının emri, ABD’nin Teksas’tan gönderildi.

italyan-l-espresso-reina-saldirisinin-emri-teksas-tan-verildi.jpg

DEAŞ, küresel eylemleri ile uluslararası soruşturmaların odağında yer alırken, L’Espresso dergisi, Suriye, ABD ve İtalya bağlantılı soruşturmalar üzerinden elde ettikleri verileri bu haftaki sayısında yayımladı. Yazıya göre Manchester’daki konser salonuna yapılan saldırı ile Reina’ya düzenlenen saldırının emri aynı kişi tarafından verildi. Dergi haberi “Terörün işverenleri” başlığı ile duyurdu.

reina-saldiri.jpg

Derginin haberine göre her iki olayda da emri veren kişi, Ürdün kökenli bir ailenin çocuğu olan ve ABD’nin Dallas kentinde yaşayan Said Azzam Mohamed Rahim (40). Örgüt içinde işveren olarak yer alan Rahim’in, FBI’ın soruşturması sonucunda Reina saldırısından 5 gün sonra gözaltına alındığı, yetersiz delil ve Rahim’in DEAŞ örgütüyle bağlantısını kabul etmemesi sonrasında serbest bırakıldığı haberde yer alan bilgilerden. Ayrıca Rahim’in, yalan beyanda bulunduğu gerekçesi ile Mart ayında yeniden gözaltına alınarak tutuklandığı belirtiliyor.

reina-saldirisi.jpg

Gazetenin haberine göre; Rahim, 16 Aralık tarihinde Türkiye’de yaşayan örgüt üyelerine ve sempatizanlarına yönelik bir yazışma yapıyor. İmanlı kardeşlerine DEAŞ’a sadakat yemini ederek sadece siyasi değil sivil hedeflere de saldırı yapmalarını istiyor. Rahim; gece kulüplerini, turistik yerleri, limanları da hedef almaları için açıkça çağrıda bulunuyor. Dergi haberinde ayrıca Rahim’in 10 bin civarındaki örgüt üyesine Zello isimli programı kullanarak konuşmalarının polis dinlememesine takılmaması için talimat veriyor.

FBI Takibinde Yakalandı

Bu olaydan 2 hafta sonra gerçekleşen Reina saldırısı ile harekete geçen FBI dedektifleri 5 Ocakta evine baskın yaptıkları Rahim’i gözaltına alarak bilgisayar ve telefonlarına el koydular. Delil yetersizliğinden bırakmak zorunda kaldıkları Rahim’i takibe alan FBI dedektifleri, Ürdün’e gitmek üzereyken tekrar yakalayarak cezaevine gönderdiler. FBI soruşturması sonrası hazırlanan iddianameden de haberinde bahseden dergiye göre 56 DEAŞ üyesi hakkında iddianame hazırlanmış ve 51 tutuklu 57 şüphelinin de 11 Aralık’ta yargılanacağı bilgisi aktarılıyor.

Rahim’in teşvik ettiği saldırılardan; Manchester Arena konser salonu saldırısında 22 genç hayatını kaybederken İstanbul Reina’da 39 kişi can vermişti. Dergiye göre, Rahim, Manchester’da gerçekleşen saldırı emrini 2016 yazında, Reina saldırısı için emrini ise Aralık ayında verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir