Dünya, Haberler

Ruslar Afrin’de TSK’nın Önünü Açıyor

Suriye’deki iç savaşa Eylül 2015’den beri dahil olan ve bu bölgede denklemin bir parçası olan Rusya, Rus Lider Putin’in aldığı bir kararla askerlerini Afrin Bölgesi’nden çekmeye hazırlanıyor.  Bölgedeki 300 civarı  Rus askerinin geri çekilmesiyle birlikte, özellikle 2012 yılından beri PKK’nın işgali altındaki Afrin’de dengelerin değişeceği belirtiliyor ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK’nın) her an Afrin’e bir operasyon başlatabileceği şeklinde yorumlar yapılıyor.

Türkiye’ye karşı en büyük tehdit merkezlerinden olan Afrin’den sayıları 300 civarındaki Rus askerinin çekilmesinden sonra, Türkiye’nin buraya yapacağı harekat için son aşama da tamamlanmış olacak.

Ortak Ordu Projesi

Yeni Şafak Gazetesi yazarlarından Yılmaz Bilgen’in verdiği habere göre, Suriye’nin Lazkiye, Humus ve Tartus şehirlerinde askeri üsleri bulunan Rusya’nın çekileceği yönündeki açıklamaların altında, Türkiye, Rusya ve İran’ın birlikte meydana getirecekleri “ortak ordu projesi” yatıyor. Suriye’nin Dera, Halep, Hama, Humus ve Lazkiye bölgelerinde güvenliğin ve barışın sağlanması amacıyla kurulması planlanan ordu projesi ile ilgili 3 ülkenin heyetleri görüşmeleri sürdürüyor. Bilgen’in haberine göre, planlanan bu ortak ordu, bölgede terör tehditlerinin ortadan kaldırılarak güvenli bir ortamın tesis edilmesine ve demokratik seçimlerin gerçekleşmesine dek görev yapacak. Planlanan ortak orduda ilk etapta 20.000 askerin olması bekleniyor.

Suriye’deki Rus Ordusu’nun Varlığı

Tüm Suriye genelinde yaklaşık 7.000 askeri bulunan Rusya’nın, en dikkat çekici askeri birliklerini Deir en Zor bölgesinde konuşlanan Turan Tugayları ile Kadirov’un gönderdiği ve Halep’te görevli Çeçen Barış Gücü oluşturuyor.

2015 ile 2017 yılları arasında Beşar Esad lehine Suriye’de 7.000 civarında askerini konuşlandıran Rusya’nın bölgede 80’den çok tankı, 50’den çok uçağı, en az 40 helikopteri ve onlarca zırhlı aracı bulunuyor. Asker çekme kararıyla birlikte Rusya’nın bölgedeki askeri gücü minimum %40 düzeyinde azalacak. Ancak, Esad yönetiminin kullandığı ve Şam çevresindeki S-400 füzeleri ve rampaları ile Hımeymin ve Tartus Askeri Üslerindeki Rus askeri varlığı ve silahları kalacak.

Halep’in Afrin ilçesindeki Raco, Meydandaki, Matar Ziraa ve Kefer Cenne’deki askeri noktalarda görev yapan ve sayıları 300 civarı olan Rus askerlerinin ise Putin’in aldığı kararı takiben geri çekilmesi bekleniyor. Uzunluğu 170 kilometreyi bulan bu hattan Rus askerinin çekilmesiyle birlikte Türkiye’nin Afrin bölgesine operasyon başlatacağına kesin gözüyle bakılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir