Dünya, Haberler

Rusya Suriye’de Kalmayı Düşünüyor

Rusya’nın Dışişleri Bakan Yardımcısı Oleg Sıromolotov, Suriye’deki askeri üsler ile ilgili açıklamalarda bulundu. DEAŞ’ın mağlup edilmesinin ardından, Rus ordusunun ne kadarının Suriye’den çekileceği merak ediliyordu. Bakan Yardımcısı, çekilme boyutunun ilerleyen günlerdeki gelişmelere bağlı olduğunu ancak bazı üslerin kalıcı olabileceğini belirtti.

Hmeymim ve Tartus üslerinin, yüksek ihtimalle bölgede kalacağını belirten Sıromolotov, konu ile ilgili kesin açıklamalar yapmaktan kaçındı. Kararların bölgedeki gelişmelere göre şekilleneceğini söyleyen Sıromolotov, askeri üslerin geleceği hakkındaki net bilgilerin Savunma Bakanı tarafından yapılacağını ve ona sorulması gerektiğini söyledi.

DEAŞ Bölgedeki Tek Tehlike Değil

DEAŞ’ın Suriye üzerindeki hakimiyeti, toprakların %10’unu kapsamaktaydı. Bölgede faaliyet göstermeye başlayan yeni grupların ortaya çıktığını ekleyen Sıromolotov, El Nusra’nın da faaliyetlerine devam ettiğini hatırlattı. Belli bir merkeze bağlı ya da bağımsız olarak hareket eden bu gruplar, bölgedeki huzursuzluğun devam etmesine neden oluyor. Sıromolotov, bölgede yeni oyuncuların ortaya çıktığını söylerek bu oyuncuların daha önceden var olmadığını, yeni yeni ortaya çıktığını belirtti.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nde gerçekleşen bağımsızlık referandumu, sadece Irak’ı değil, bölgedeki diğer ülkeleri de etkileyen bir gelişme olarak görülüyor. Sıromolotov, bu gibi olayların Suriye üzerinde nasıl bir etkisi olacağını tahmin edemedikleri için kesin konuşmanın anlamsız olacağını söyledi.  Suriye’de yaşayan Kürtlerin verecekleri tepkiler, bölgedeki gelişmeleri doğrudan etkileyebilir.

Irak’ta Gerçekleşen Bağımsızlık Referandumu Nedir?

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, bağımsızlık konusunda radikal bir karar alarak referandum yapmak istediklerini belirtmişlerdi. Bölgedeki pek çok ülkeden referandumun ertelenmesi talep edilse de, Barzani tarafından bu talep geri çevrildi. Bölgenin kritik durumu düşünüldüğünde, verilen mücadelenin referandum nedeniyle zayıflayacağı endişesi bulunmaktaydı. Referandumda, seçmenler internet üzerinden de oy kullanma hakkına sahipti. Sorulan soru ise Kürdistan Bölgesi’nin ve diğer Kürt yerleşimlerinin bağımsız olmasının istenip istenmemesiydi. Sonuçlar kısa bir süre içerisinde açıklanarak, %92.73 oranında “Evet” çıktığı belirtildi. Referandumdan çıkan sonuca rağmen, Bağdat yönetimi bu kararı tanımadığını açıkladı. Aynı şekilde Türkiye ve İran’dan da, düzenlenen bu referandumun tanınmadığı açıklaması geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir