Sizce, Yaşam

Şarkılara Konu Olan ‘Ada Sahilleri Tarihe Karışıyor’

Yeni imar planına göre Adalar nüfusu yaklaşık 5-6 kat artacak. Şu an için Adalar nüfusu 14 bin civarında. Yeni imar planı onanırsa Adalar nüfusu 76 bine çıkacak. Bir diğer problem ise yeni imar planında kıyı kenar çizgisi kuralının gözardı edilmesi. Kıyı Kanununa göre kıyı kenar çizgisine 50 metre mesafeye kadar yapılaşma yasağı mevcut. Eğer yeni imar planında bu mesafe gözardı edilirse, kıyılarda yapılaşma olabilir. Bu da vatandaşların özgürce kıyılardan yararlanmalarını tehlikeye sokacak.

adalarin-olum-fermani.jpg

İstanbul Adalar ilçesi 1/5000 ölçekli Adalar Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı daha önce 21 Eylül 2011 tarihinde onaylanmıştı. Ancak, söz konusu imar planı Adalar Savunması, Mimarlar Odası, Şehir Plancılar Odası tarafından iptal istemi ile idari mahkemesine taşındı. Söz konusu dava hala devam ederken bu kez 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar plan teklifi yapıldı. Adalar Meclisi ve Büyükşehir Meclisinden geçen bu plan, Koruma Kurulu ve Tabiat Varlıkları Komisyonu tarafından henüz onaylanmadı. Planın içinde Büyükada, Kınalı, Burgaz ve Heybeliada bulunuyor. 2013 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından planları gerçekleştirilen Yassıada, Sivriada ve Sedef Adasi ise yeni imar planının dışında bulunuyor.

adalarda-imar.jpg

Adalar Savunması Sözcüsü Ömer Süvari, yeni plan sürecine dahil olmak istedikleri halde, ada sakinleri olarak fikirlerinin hiç sorulmadığını belirtti. Yeni imar planının onaylanması halinde Ada halkının denize girecek plaj bulamaz hale geleceğini belirtti.

Sosyal medya da bu konuya kayıtsız kalmadı. İşte sosyal medyadan verilen tepkilerin bazıları:

Aylin Kotil: Mesele rant olunca nasıl anlaşıyorlar. AKP’li Büyükşehir, CHP’li Adalar Belediyesi İstanbul’un incilerinin ölüm fermanını imzaladı.

adalar-imara-aciliyor.jpg

Xavique: Yakın zaman içerisinde, İstanbul Adalar’da yangın çıkarsa hiç şaşırmam. Rant uğruna, Adaları yer bunlar.

Adalar Savunması: Adalar’ın İmar Planı mı, idam fermanı miı? Adalar’da imar rantı değil, koruma rejiminin güçlendirilmesini istiyoruz.

  1. Sizce Koruma Kurulu bu değişikliği onaylamalı mi?

    1. Evet
    2. Hayır
    3. Bir fikrim yok
    4. Fark etmez benim için.
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir