Dünya

Son Dakika! Barzani’den Flaş Açıklama: Artık Çok Geç

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 25 Eylül’de yapılacak olan bağımsızlık referandumuyla ilgili bazı geniş çaplı soruların cevaplarını  ‘’evet mitingi’’ sırasında yapmış olduğu konuşmada herkesle paylaşmış oldu. Mesut Barzani’nin yaptığı açıklamada, bu referandumun ertelenmesi adına birçok yetkilinin telkinde bulunduğunu ve referandumu ertelemeye zorlanıldıklarını aktardı. Geçmişte yaşadıkları başarısızlıklara geri dönmeyi düşünmediklerini söyleyen Barzani, diğer yetkililerle yapılan görüşmelere ciddi ve açık görüşlü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını fakat bağımsızlık referandumu konusunda kararlı olduklarını belirtti. Erteleme çalışmaları için ise artık çok geç olduğunun da altını çizmiş oldu.

mesut-barzani-kimdir-1.jpg

Önce Referandum

Barzani yaptığı açıklamalarda sınırlar ve petrol gibi önemli konulara da değindi. Referandum konusunda kendilerine sınırların çizilmesi ve bir takım başka fikirlerin dayatılmasının hiçbir etkisinin olmadığını, bu durumun halkın bağımsızlık kararına engel teşkil etmeyeceğini aktardı. Referandumdan sonra, yani 25 Eylül’den sonra sınırların belirlenmesi, petrol akışı ve fiyatlandırmalardaki kararlaştırmalar, doğal gaz ihtiyacı, en önemlisi de tartışmalı bölgeler hakkında yapılacak olan görüşmeler için kapılarının her zaman açık olduğunun da altını çizdi.

barzani-referandum.jpg

Mücadeleye Devam

Ayrıca referandumdan sonra bağımsızlık kararının halk tarafından kabul edileceğine kesin gözle bakıldığını belirten Barzani, bağımsızlık kararından Kürt halkı için kendi topraklarını korumak ve muhafaza etmek konusunun daha da benimseneceğini aktardı. Böylelikle DEAŞ ile yapılan mücadelenin halkın geneline yansıyacağını ve bunun sonucunda da yapılacak savunma hatlarının daha güçlü olacağını açıkladı. Mücadele kapsamında yeni hareketlenmeler ve daha fazla sayıda asker alımının gerçekleşebileceği konusunun da altını çizmiş oldu. Yapmış olduğu bu açıklamalarla,  Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin bağımsızlık referandumu hakkında belirtmiş oldukları kaygı ve sorunsallara değinerek, endişeleri de bir nebze gidermiş oldu.

Bunların dışında, gelinen bu noktada referandumu erteleme gibi bir kararın alınmasının halk açısından büyük sorun yaratacağını ve halkın gözünde küçük düşeceğini aktaran Barzani, kendisini halk karşısında utandıracak birisi olmadığının da altını çizdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir