Sağlık, Yaşam

Stres ile Başa Çıkmanın Yoları

Bazen aldığımız bir haber bazen yaptığımız işin yoğunluğu bizi rahatsız etmekte ve strese girmemize sebep olmakta. Stresin hayat kalitemizi düşürdüğü de ortada. Bu nedenle stresle başa çıkma yollarını öğrenmemiz gerekir. Stresle başa çıkabilmenin en iyi yolu nedir sorusuna verilecek en iyi cevap kişinin bunu deneyerek bulabileceğidir.

stresten-nasil-korunuruz.jpg

1- Nedenini Belirleyin

Bazen durduk yere kendimizin sinirli ve kızgın olduğunu hissederiz. Böyle bir durum genellikle fark edilmeyen bir stres faktörüyle ortaya çıkar. Böyle bir durumda yapmanız gereken stres yaratan kaynağı tespit etmek. Tespit sayesinde stresle başa çıkabilmek çok daha kolay olacaktır.

2- İçinizden Geleni Söyleyin

Çoğu zaman insanları kırmamak için yapılan teklifleri geri çevirmeyiz. Bu durum başta mutluluk verse de zamanla yapmak istenilmeyen bir şey kabul edildiği için stres yaratacaktır. Bu durumla karşılaşmamak ve gereksiz yere strese girmemek için karşımızdaki insana hayır demeyi öğrenmeliyiz.

stresten-nasil-kurtuluruz-1.jpg

3- Yapabileceğiniz Kadarını Yapın

Bazı insanlar büyük sorumlulukların altından kolaylıkla kalkabilir. Fakat bazı kişiler de en küçük bir sorumlulukta stres altına girebilir. Bu nedenle bir sorumluluk alırken yapabileceğiniz ölçüde sorumluluk alın. Fazla sorumluluk kişiyi strese sokarak sorumluluklarını yerine getirememe durumuyla karşı karşıya bırakabilir.

4- Akademik Kaynakları İnceleyin

Bilim dünyası stres ile başa çıkma konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Yapılan araştırmalar sonucunda Stresle Başa Çıkma Ölçeği adı verilen ölçüm yöntemleri geliştiriliyor. Bunu kullanarak stres ile başka çıkmayı denemek mümkün.

5- Beslenmenize Özen Gösterin

Çoğu zaman stres kaynağı olarak görülmese de yiyecekler bile bizde strese neden olabiliyor. Yenilen sağlıksız ve mideye zararı olan besinler sindirim kalitesini düşürebiliyor bu nedenle de sıkıntı yaşanabiliyor. Stres ile başa çıkmak için doğru ve dengeli beslenme yollarını kullanmalıyız.

6- Kaygılarınızı Geride Bırakın

Kişilerin bazı konuları fazlaca düşünmesi de stresi tetikleyebilir. Özellikle gençlerde olan sınav kaygısı stresi tetikleyerek başarıyı düşürebilir. Sınav kaygısı başarı için çok çalışma ve sorumluluk almayı gerektirdiğinden strese neden olabilir. Sınav kaygısı ve stresle başa çıkma yolları arasında en bilinen yöntemlerden biri sınav çalışmasına bir süre ara vermektir. Bu yöntemle stres ve kaygıyı azaltabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir