Dünya

Suudi Din Adamından Olay Çıkış! Kadınları Aşağılamaya Vaaz Yasağı!

Kadınların araba kullanmasının yasak olduğu tek ülke olarak bilinen Suudi Arabistan’da vaaz veren bir din adamı bu yasağa binaen kadınları aşağılayan bir tutum sergilemesi uluslararası gündem oldu. Saad al Hajari ismindeki din görevlisi yaptığı vaazda ‘kadınları aptal olmakla suçlayarak, araba kullanamayacaklarını’ dile getirdi. Kısa sürede hızla yayılan konuşma büyük tepki topladı. Din görevlisi konuşmasına ‘kadınların daha düşük beyin gücüyle yaratıldığını ileri sürerek’ başladığı ifade ediliyor. Konuşmasının devamında kadınların doğuştan yarım beyinli olduğu ve alışveriş yaptıkça bu beynin kapasitesinin de daha fazla düştüğünü iddia ediyor. Din adamının yaptığı vaazı dinleyenlerden birinin; erkek yarım beyinliyse araba kullanmasına izin verilir mi? Diye soru yönelttiği söylenmekte. Vaaz videosu yayınlandıktan sonra bölge valisine din adamı hakkında vaaz yasağı verilmesi için çağrı yapıldı. Kadınların araba kullanamadığı Suudi Arabistan’da bir kadının araba sürerken yakalanması durumunda tutuklanabiliyor.

suudi-din-adami-kadinlar-aptal-olduklari-icin-araba-kullanamaz.jpg

Suudi Kadınların Araba Kullanması Neden Yasak?    

1932 yılından itibaren Arabistan’da kadınlara uygulanan yasaklar çeşitli nedenlere dayanmaktadır. Kadının iş hayatında yer almaya başlaması ile temel hak ve özgürlük anlayışı da aynı orantıda gelişmektedir. İş hayatında bulunan ve sosyal ortamların çoğalması ile kadınların araç ve ehliyet hakkı talep etmeleri de kaçınılmaz oluyor. Eski tarihli bir videoda bir din adamının yaptığı konuşmada kadınların araba kullanmasının toplumu yozlaştırdığı ileri sürülmekte. Fakat bu konuda yapılan açıklamalara göre yasağın sebebi; kadınların araçları rahat kullanabilmeleri için peçelerini ve ellerini açmaları gerektiği, herhangi bir kaza durumunda karşı taraf ile yüz yüze gelebileceği ve bu durum neticesinde muhafazakâr yapının zarar göreceği belirtilmektedir. 

Daha Önce Araç Kullanan Ve Tutuklanan Bir Kadın Var Mı?

Kaynaklara göre 2014 yılında Birleşik Arap emirlikleri sürücü ehliyeti olan El Hathloul isminde ki kadın, Suudi Arabistan da araç kullanırken yakalanmış ve 2 hapis cezasına çarptırılmış. Suudi kadın hakları aktivisti olan bu kadın haziran ayında havaalanı yakınlarında polisler tarafında araç kullanırken görülmüş ve  daha sonra gözaltına alınmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir