Kültür, Tarih

Tarihteki En İlginç Fal Hikayesi!

Kişiler, gelecek söz konusu olduğu için bu duruma sıkça başvurmaktadır. Tarihte bilinen en ilginç fal hikayesi 4.Murat zamanında yaşanmıştır. 4.Murat zamanında şarap, afyon ve fal baktırmak kesinlikle yasaktı. Padişah 4. Murat ara ara halkın arasına karışır ve halkın durumunu gözlemlerdi.

Halkın neye ihtiyacı olduğu, durumdan memnunlar mı, bu gibi konular hakkında bilgilenmek için bu yola başvururdu.

4-murat-ile-falci-arasinda-gecen-tarihi-diyalog-1.jpg

Padişah yine bir gün, tebdil-i kıyafet istanbula gitmeye karar vermiş. Padişah gece vakti İstanbul’a inerve denize açılmak ister, salcının birinin yanına yanaşır, boş olup olmadığını sorar, salın boş olduğu cevabını alıncada sala biner ve gezinti başlar. Padişah ve salcı denize açıldıktan bir müddet sonra;

-Salcı: Şarap içermisin? Der ve salın kenarında bir testi çıkarır, paadişah bozuntuya vermez ve salcıya dönerek…

+Padişah: Padişahımız içkiyi yasaklamadı mı? Niye içiyorsun? Padişah duymasın! Der. Salcı da padişaha dönerek.

-Salcı: Nasılsa denizin ortasındayız, göremez duyanaz der. Az sonra salcı saldan biraz afyon çıkarır ve nargilenin üstüne koyar ve başlar pöpürdetmeye. Padişah salcıya dönerek afyon kullanmanın da yasaklandığını hatırlatır, falcı yine aynı cevabı verdikten sonra, falcı cebinden 5 taş çıkarır ve ver 5 kağıt falına da bakayım der. 

4-murat-ile-falci-arasinda-gecen-dialog.jpg

Padişah çok kızmıştır ama bozuntuya vermez ve fal baktırmaya onay verir. Padişah, söyle bakayım 4. Murat şu an nerede der. Salcı bakar ve şu an denizde der, ardından yanındaki kişinin padişah olduğunu anlar. Hemen 4. Murat’ın ayaklarına kapanır aman diler. Padişah falcıya seni bir şartla affederim şimdi İstanbul’a gireceğim, hangi kapıdan gireceğimi bilirsen seni affederim der . Falcı da küçük bir kağıda yazı yazar ve padişahın eline sıkıştırır, padişah kendinden emin falcının başını vurun emrini verir, İstanbul’a girerken yeni bir kapı yaptırır ve o kapıdan girer. Falcının verdiği kağıt aklına gelmiştir, kağıda bakar ve şunlar yazılıdır. Padişahım yeni bir kapı İstanbul’umuza hayırlı uğurlu olsun. Bu kapı günümüzde Yeni Kapı olarak tarihteki yerini korumaktadır.

Tarihteki en ilginç fal hikayesi 4.Murat ve salcı arasında geçen bu hikayedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir