Haberler, Teknoloji

Telefondan internete bağlanıyorsanız bu haber sizi de ilgilendiriyor

Günümüzde bilgisayarların yerini akıllı telefonların almasıyla birlikte GSM operatörleri internet paketleri de sunmaya başladılar. Zira akıllı telefonlarda kullanılan çoğu uygulamada internet gereksinimi vardır ve uygulamaların sürekli güncellenmesiyle birlikte akıllı telefonlar artık internetsiz düşünülemez hale geldi. Maliye Bakanlığı müfettişleri, GSM operatörlerine kişilere internet kullanımlarını gerekçe göstererek fatura şişirdikleri konusunda gelen çok sayıda şikayet nedeniyle soruşturma başlattı. Buna göre GSM operatörleri kişilerin mesajlaşma uygulaması Whatsapp görüşmelerini gerekçe göstererek faturalarında şişirme yaptığı gerekçesiyle Maliye Bakanlığı tarafından inceleme altına alındı.

“Elektronik yayın” adı altında gazete, dergi, sinema, televizyon aboneliği gibi hizmetlerden yüzde 1 KDV alınıyor. Kullanıcıların internet paketinin bir kısmının “elektronik yayın” olarak gösterilmesiyle GSM operatörünün KDV+ÖİV olarak telefon konuşması için yüzde 43, internet için yüzde 23 vergi ödemek yerine sadece yüzde 1 KDV ödediği ifade edildi. Böylelikle GSM operatörlerinin, kendi ödemeleri gereken vergi yüzdesinin çoğunu da müşterilerin faturalarında yaptıkları değişikliklerle ve şişirmelerle ortadan kaldırdıkları iddia ediliyor. Bu iddialar doğrulanırsa, GSM operatörleri, Maliye Bakanlığınca verilecek yüksek tazminatları ödemek durumunda kalacaklar. TBMM’ye sunulan torba yasa tasarısında, GSM operatörleri tarafından devlete ödenmesi gereken Hazine payı, BTK payı gibi borçlara da yeniden yapılandırma sistemi geliyor.

Bu yeni düzenlemeler ve soruşturmalar neticesinde GSM operatörlerinin usülsüzlük yaptığı tespit edilirse kullanıcılara herhangi bir geri dönüş olup olmayacağı konusu merak yaratıyor. Buna göre, eğer müşterilere yönelik bir geri dönüş olursa, GSM operatörleri müşterilerden fazladan kestiği fatura tutarlarını gelecek yeni faturalardan düşebilir veya müşterilere nakit geri ödemesi de yapabilir. Lakin bu iddiaların doğrulanması demek elbette müşteriler açısından bu usülsüzlüğü uygulayan GSM operatörlerine güvensizlik doğuracak ve GSM operatörleri çok sayıda müşteriyi kaybediyor olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir