Haberler, Siyaset

Terör örgütü DEAŞ Köylere Saldırıyor. Petrol Kuyuları Tehdit Altında!

Haşdi Şabi güçleriyle birlikte Kerkük’te operasyona başlayan Irak Ordusu gece saatlerinde kenti tümünü ele geçirdi. Bunun üzerine gece vakti, Terör Örgütü DEAŞ’in Kerkük’e bağlı iki köyü ele geçirdiği bildirildi. Burada bulunan vatandaşların olay sonrası kaçmaya başladıkları gözlendi. Irak askeri birliklerinin Kerkük merkez operasyonuyla meşgul olmalarından dolayı bunu fırsat bilen DEAŞ, merkeze 40 km uzaklıkta bulunan Ed-Dibs ilçesinde yer alan El-Milh ve Et-Tuveyliğa köylerine baskın yaptı. Baskın üzerine köyleri ele geçiren DEAŞ militanlarının bulundukları bölgenin içinde yer alan petrol kuyularına ilerledikleri belirtildi.

Operasyon Ne Zaman Başladı?

Irak Merkezi Hükümetine bağlı kuvvetler ile Haşdi Sabi birlikleri gece saatlerinde hem petrol kuyularını hem de K1 askeri üssünü geri almak için operasyon başlattı. Irak ordusu Kerkük’teki birçok noktayı ele geçirdi. Irak medyası tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre ‘Baba Gürgür Petrol Noktası ve Kerkük Kuzey Petrol Şirketinin kontrolü ele geçirildi. Kerkük havalimanının kontrolü de Irak ordusu tarafından ele geçirildi.

Kerkük merkeze yapılan operasyonda sonra şehirde yer alan tarihi kaleye Türkmen Bayrağının asıldığı bildirildi. Kerkük’ün Türkmen şehri olmasından ötürü kaleye kendi bayrakları asıldı. Şehir içinde peşmergeler tarafından kurulan barikatlarda ırak ordusu tarafından kaldırıldı.

Kürdistan Yurtseverler Birliği Güçleri Geri Çekildi!

Irak Savunma Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre Kerkük Havalimanının geri alınması ile KYB güçleri de dağılarak mevzilendikleri yerlerden geri çekildi. Bazı peşmergeler geri çekildikten sonra Erbil’den takviye güç gönderildi. Kürdistan Yurtseverler Birliği sorumlusu’nun söylediklerine göre Irak ordusu ile çarpışacak bir denk güce sahip olmadıkları için geri çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Irak Ordusu ve çoğunluğu Şiilerden oluşan Haşdi Sabi milislerinin gösterdiği yoğun mücadele sayesinde Irak Kürt Bölgesel Yönetiminin himayesinde olan birçok nokta kontrol altına alınmış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir