Dünya

Trump: ‘İran’la Yapılan Nükleer Anlaşmasıyla İlgili Kararımı Verdim’

Donald Trump ABD Başkanı sıfatıyla ilk kez hitap ettiği BMGK’da İran için “kanlı rejim” ve “yozlaşmış diktatörlük” ifadelerini kullandı. Trump, İran’ı “ekonomik açıdan tükenmiş bir haydut devlet” olarak tanımladı. Başkan Trump, İran’la imzalanan nükleer anlaşmanın ABD için bir “utanç kaynağı” olduğunu ve anlaşmayı ABD tarihinin “en kötü ve en tek taraflı anlaşmalarından biri” olarak tanımlamıştı.

trump-bm.jpeg

İran Konusunda Kararımı Verdim

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu toplantısının oturum arasında ABD Başkanı Donald Trump ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas New York Palace Oteli’nde bir araya geldi. Ortadoğu da barış ile ilgili gelişmelerin ele alındığını ifade eden Trump, “barış görüşmeleri için çok çalıştıklarını” vurguladı.

İki liderin görüşmesinin sonrasında gazetecilerin yönelttiği soruları cevaplayan Trump, İran nükleer anlaşmanın akıbetiyle ilgili “Kararımı verdim. Yakında öğreneceksiniz” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den Trump’a yanıt gecikmedi. BM 72’inci Genel Kurulu toplantısında konuşma yapan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İran nükleer anlaşmasına ilişkin yorumlarından dolayı ABD Başkanı Donald Trump’ı kınayarak “yeni ABD yönetiminin inandırıcılığını kaybettiğini ve uluslararası güveni baltaladığını” ifade etti.

trump-bm-kursusunde.jpg

Kral 2. Abdullah ile kritik görüşme

Devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmelerine devam eden ABD Başkanı Donald Trump dün sabah saatlerinde de Ürdün Kralı 2. Abdullah ile yine New York Palace Otelinde bir araya geldi. Görüşmede iki lider, ABD ile Ürdün arasındaki ilişkilerin iyi olduğunu açıklayan, Trump, “terörizme karşı verdiği mücadeleden dolayı” Ürdün Kralı Abdullaha teşekkür etti.

Devlet ve hükümet başkanlarıyla görüşmelerine devam edecek olan Trump’ın, bugün yerel saatle 15.00’te Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ikili görüşme yapması bekleniyor.

Trump’tan BM’ye Reform Çağrısı

Öte yandan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu (BMGK) toplantılarına ilk kez katılan  ABD Başkanı  Donald Trump,  BM’ye Reform Çağrısında bulundu. BM’de reformların yapılması, bürokrasi ve maliyetlerin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir