Sağlık, Yaşam

Tüp Bebek Yöntemi Hakkında Merak Edilen Her Şey

Evlendiniz, her şey yolunda giderken çevredekiler, komşular, anne babalar, eş dost soru sormaya başlar. “ Haydi çocuk yapın, bebek sevmek istiyoruz, ölmeden bebek sevebilseydik…” diye. Bunlardan mütevellit siz de kendinize soru sormaya başlarsınız. Acaba bizim bebemiz olmayacak mı, diye.

Eşlerin durumuna göre bir gün muayene olmak için doktora gitmeye karar verirler. Buraya kadar afaki bahsettik, gelelim olması gerekene ki hikâyenin başı hemen hemen aynıdır. Önemli olan ilk detay eşler ne zaman tedaviye gitmeli? Özellikle kadının biyolojik durumu bu konuda etkendir. 35 yaşından küçükse bebek denemelerinden 1 yıl sonrasında, 35 yaşından küçükse 6 ay bebek denemelerinden sonra eğer gebelik oluşmuyorsa doktora başvurulmalıdır.

Eşler birlikte muayeneye gitmelidir.

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek yöntemi doğal yolla gebe kalma şansı yok ya da düşük olması durumunda eşlerin tedavisiyle olur. Kadın ya da erkek kısırlığı, nedeni belli olmayan kısırlık gibi durumlarda başarı şansı da yüksektir. Tüp bebek nedir sorusunun cevabına gelince de kadından yumurtaların belli yöntemlerle toplanması ve erkekten de belli yöntemlerle alınan spermlerin dışarıda birleştirilip embriyo haline getirilip sağlıklı embriyoların tekrar rahime enjekte edilmesiyle olur.

Tüp Bebek Nasıl Yapılır?

Tüp bebek nasıl yapılır sorusuna gelince, şu aşamaları sayabiliriz. Öncelikle elbette çok ince elenip sık dokunarak bir araştırma yapılmalı ve kesinlikle doktora ve hastaneye ya da tüp bebek merkezine güvenilmeli asla tam güvenilmeyen bir merkeze yaptırılmamalı. Bunun için merkezin daha önceki başarı durumunun yüzde kaç olduğu, doktor ve sizinle ilgilenecek laborantın, embriyoloğun tecrübesi ne kadar süredir bu işi yaptıkları önem arz eder.

İlk etapta kadın, doktorunun söylediği günde muayeneye gelir ve ilaç tedavisi başlar. Genellikle ilk başladıktan bir hafta sonra randevu verilir ve bu sürede ilaç, iğne ne gerekiyorsa kullanılır ve özellikle saatlerine dikkat etmeli. Yaklaşık 13 gün boyunca ilaçlar kullanılır ve bir operasyonla, ki bu anestezi uygulanarak yapılır, yumurtalar toplanır.

Erkek ise ortalama 3 günlük cinsel perhizden sonra sperm verir, duruma göre doğal yolla ya da TESE, mTESE gibi yöntemlerle sperm bulunmaya çalışılır.

Sperm ve yumurta birleşmesi laboratuvarda, steril bir ortamda yapılır ve embriyo oluşması sağlanır. Embriyo oluştuktan 3 ya da 5 gün sonra her şey yolunda ve embriyo sağlıklıysa kadına yine küçük bir operasyonla enjekte edilir.

Ve 12 gün sonra test yapılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir