Kültür, Sanat

Türk Edebiyatından Mutlaka Okumanız Gereken 10 Eser

Genellikle çoğu kişi yabancılara ait edebi eserleri okumayı tercih etselerde kendi ülkelerine ait olan baş yapıtları okumadan yabancı yazarlara ait olanları okumak ne kadar doğrudur tartışılır. Çoğu kişiye göre Türk edebiyatı çok sıkıcıdır. Aslında bu tam bir klişedir zira diğer milletlere ait olan kitapların çoğununda konuları benzerdir ve insanlar onları okurken baya bir keyif alırlar ama siz aynı konuya sahip ama Türk edebiyatından olan bir kitabı onlara verdiğinizde okuyamadıklarını neden olarak ta çok sıkıcı bulduklarını söylerler. Kısacası kendi halkımızın dahi bizim edebi eserlerimize bir düşmanlığı vardır.  Edebi eserleri okumak oldukça önemlidir. Hem karşınıza her yerde çıkabilir hem de diğer eserlerle karşılaştırıldığında daha önemlidirler. 

sabahattin-ali.jpg

Mutlaka Okunması Gerekenler

Öncelikle son yıllarda ve geçmişte oldukça popüler olan bir eser ile başlayalım SabahattinAlinin Kürk Matolu Madonnası bilindiği üzere çok satanlar arasına dahi giren bir romandır. Türk eddbiyatında klasikler arasında sayılabilir. Bu kitap geçtiğimiz yılda da bir televizyon programında ele alınmıştı ve sunucu baya bir süre alay konusu dahi olmuştu. 

tarik-bugra-osmancik.jpeg

 İkinci olarak Tarık Buğra’nın Osmancık adlı kitabı da klasikler arasında yerini almıştır. Her öğrenci mutlaka lisede bu kitabı okumuştur. Üçüncü olarak geçen yıllarda kaybettiğimiz Yaşar Kemal’e ait İnce Memed’dir. Bu kitap ta oldukça beğenilen kitaplar arasındadır ama çoğu kişi için dili de ağır gelmiştir. 

oguz-atay-tutunamayanlar.jpg

Dört numaralı kitabımız Oğuz Atay’ın Tutunamayanlar adlı kitabıdır. Bu da son yıllarda okunması zorunlu olan kitaplardan olduğundan mıdır bilinmez çok satanlar listesine girmiştir. 

Beşinci kitabımız Ahmet Hamdi Tanpınara ait Saatleri Ayarlama Enstitüsüdür. Bu kitabı neredeyse herkes edebiyat derslerinden bilse de çoğu kişi okumamayı tercih eder. 

Altıncı kitabımız Yusuf Atılgan’a ait ‘Anayurt Oteli’dir bu kitap ta bilinir ama pek okunmaz. 

Yedinci kitabımız herkesin bildiği bir kitaptır Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşkı Memnu adlı eseridir. Dizisinin çekilmiş olması da kitabı popüler bir hale getirmiştir. 

Sekizinci kitabımız Reşat Nuri Güntekin’e ait ‘Yaprak Dökümü’yken dokuzuncu kitabımız yine Halit Ziya Uşaklıgil’e ait ‘Mai ve Siyah’ son kitabımız ise Reşat Nuri Güntekin’e ait ‘Yaprak Dökümü’dür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir