Gündem, Haberler

Türkiye, ABD’ye Reza Zarrab’ı Soruyor!

Türkiye deki 17 Aralık rüşvet operasyonlarından dolayı yakalanarak hapis cezası alan Reza Zarrab, serbest kaldıktan sonra ABD’yi dolandırmak, iran yaptırımlarını delmek ve kara para aklamak suçundan ABD’nin Miami kentinde tutuklandı.  İlk tutuklama sürecin savcılık Zarrab için 75 yıl hapis isteminde bulunmuştu. Reza Zarrab’ın tutuklanma açıklaması ise New York’un ünlü başsavcısı Preet Bharara ve FBI Direktör Yardımcısı Diego Rodriguez tarafından yapıldı. İddianamede Zarrab ile birlikte İran vatandaşı olan Kamelia Cemşidi ve Hüseyin Necafzade’nin milyonlarca dolarlık sahtekârlık yaptığı kaydedildi. Halen federal hapishanede olduğu düşünülen Reza Zarrab’dan 2017 Kasım ayından itibaren haber alınamadığı belirtildi.

Türkiye Reza Zarrab İçin ABD’ye Nota Verdi!   

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Reza Zarrab için yazılı nota verdi. Çıkan haberler doğrultusunda Zarrabın ABD’de bulunan Türk avukatının 1 haftadır bilgi alamadığı ve kaygı verici bir durum olduğunu ifade etti. Bazı üst düzey yetkililerden gelen bilgilere göre Zarrab’ın hangi cezaevinde olduğunun bildirildiği söylendi. ABD adalet bakanlığına bağlı cezaevleri bürosunun resmi internet sitesinde çıkan kayıtlara göre; ‘09135-104 dosya nolu’ Reza Zarrab’ın 8 Kasım 2017’de tahliye edildiği bilgisi yer alıyor. Zarrab’ın avukatlığını yapan Şeyda Yıldırım; ‘Reza’nın serbest bırakıldığı bilgisi doğru değildir. Bir başka bölüme alınmış olabilir. Bize de günlerdir bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz’ dedi.

Reza Zarrab Mahkemeden Önce Gizli Mi Tutuluyor?

ABD’de ileriki günlerde gerçekleşmesi beklenen dava için; Reza Zarrab’ın nasıl koşullarda nerede bulundurulduğu söylenmiyor. Bazı kaynaklara göre Zarrab’ın yerinin gizli tutulmasının sebebinin davanın gizliliği açısında önem arz ettiği belirtildi. Yer alan haberlere göre; New York bölge savcısı basınla ilişkiler sorumlusu James Margolin’e sorulan ‘ABD yetkililerinin gözetimi altındaki bir yere, bir otel ya da apartmana mı transfer edilmişti?’ sorusuna ‘fazla detay verilemeyeceği’ yönünde cevap geldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir