Dünya

Türkiye’de bulunan Alman Firmalardan Ambargo

Son zamanlarda hem Türk hem de Alman Hükümeti tarafından alınan kararlar sonucunda  gerginlik hızla tırmanıyor. Alman hükümeti Türkiye üzerindeki baskıyı arttırmak ve ekonomiyi çökertmek adına attığı adımda Hermes kredi ve yatırım garantilerini en düşük seviyeye indirdi. Bu sınırın 1.5 milyar civarında olduğu biliniyor.

Türkiye’ye yatırım yapan Alman firmalara yönelik yaptırılan bu yatırımların sonucunda Alman firmalarının Türkiye’ye yatırım yapmasını önlemek ve yapılan yatırımların geri çekilmesini sağlamak amaçlı olduğu biliniyor. Fakat 2017’nin ilk yarısında yaklaşık 700 milyon civarı garanti sağlaması yapıldı, düşürülen kredi garantisine yine Alman firmalarına tanınan garanti hacmi sıralamasında ilk sıralarda yerini aldığı biliniyor. Amerika ve Rusya’nın ardından 3. Sırada yerini koruyor.  Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı 15. Ülke olan Almanya’nın Türkiye ile  37 milyonluk bir ticaret hacmi bulunuyor. Toplamda 7 bin civarında Alman şirketi bulunan Türkiye’de düşürülen  kredi ve yatırım garantisinin iki ülke arasındaki ihracat ve ithalatta gözle görülebilecek büyük değişikliklerin olmadığı belirtiliyor. Fakat oluşacak başka yaptırımların sonucunda ekonominin etkilenebileceği belirtiliyor.

Hermes Alman hükümeti ile çalışan kredi ve yatırım garantisi veren köklü bir firma. Bu firma yabancılar tarafından alınamayan ödemeleri Alman firmalarına iadesini gerçekleştiren ve bu zararı engellemeye yönelik adımlar atan firma olduğu biliniyor. DPA haber ajansına göre Hermes’in koyduğu sadecece Alman şirketlerinin yatırımlarını engellemek amaçlı olmayıp Türkiye ile bozulan ilişkilerin ardından Alman Hükümeti’nin Türkiye’nin ekonomisine zarar vermek olduğunu ekliyor. Alman başkanı Merkel’in son zamanlarda yaptığı açıklamaları ile bu desteklenmekte  özellikle Türkiye’de yaşayan Alman vatandaşlarına yönelik baskı uygulayarak orada tutuklu kalmamaları gerektiğini vurgulamaktadır. Türkiye ile ekonomik ilişkilerin uzun zamandır bozuk olduğunu ekleyen Merkel bu yaptırımı istemediğini vurgulamıştır fakat gerektiği sürece çekinmeden yapacaklarını sözlerine eklemiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir