Gündem, Haberler

Türkiye’deki Üniversite Eğitimi İşsizliği Tetikliyor Mu?

Ancak üniversite, doğru ve etkin bir akademik eğitim sağlamaktan çok, gençlerin iyi bir iş bulma hayali kurabilmelerini sağlayan meslek kapıları halini aldı. Üniversitelere dönük bu bakış açısındaki değişim, doğal olarak üniversitelerin yapısını ve etkinliğini de değiştirdi.

 

turkiye-de-universiteli-issizler.jpg

İçerik Navigasyonu

Başbakan Yıldırım İtiraf Etti: “Bütün Üniversite Mezunlarına İş Bulmamız Mümkün Değil”

Başbakan Yıldırım yaptığı açıklamada, Türkiye’nin her iline üniversite açıldığını belirtti. İlk bakışta oldukça güzel görünen bu durum aslında gençler arası işsizliğin de başlıca sorumlularından biri. Yıldırım’ın açıklamasının devamında belirttiğine göre, her ilde açılan üniversitelerin donanımları ve planlamaları düzgün çalışmıyor. Yıldırım, her yıl 100 bin öğretmen mezun olurken, hepsine iş bulmanın devlet açısından mümkün olmadığını belirtti. Buna diğer fakültelerden mezun olanlar da ekleniyor. Gençlerin iş bulma ümitleri, belirli mesler grupları çevresinde yoğunlaştığı için, her yıl bu gruplardan mezun olan öğrencilerin sayısındaki çokluk, onların iş bulmalarını daha da zorlaştırıyor.

turkiye-nin-universiteli-issizleri.jpg

TUİK Verileri Mutlu Etmedi

TUİK’in verilerine göre ülkedeki genç nüfusun %20’si işsiz. İşsiz gençler arasında yapılan istatistiklere göre ise, bu gençlerin %40’a yakını üniversite mezunu. Prof. Dr. Ege Yazgan, Türkiye’nin bu kadar çok üniversite mezununa ihtiyaç duymadığını belirtirken, TUİK verileri onun sözünü doğruluyor. Yazgan’a göre, üniversite mezunlarının sayısı ile piyasadaki talep örtüşmüyor. Başbakan Yıldırım’ın üniversitelerin plansızlığını ifade edişindeki temel mesele de bu. Üniversitelerin belirli fakülteler için aldıkları öğrenci sayısı, piyasada ihtiyaç duyulan talebin çok üzerine çıktığında, doğal olarak her yıl yeni bir işsiz uzman kitlesi mezun ediliyor.

turkiye-de-universite-okumak.jpg

Üniversiteli İşsizliğini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Yazgan, esas olarak meslek lisesi mezunlarına ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Yani piyasanın esas ihtiyacı olan kalifiye destek elemanları. Ne var ki, gençler piyasaya baktıkları zaman bir lise mezunu olarak en iyi ihtimalle asgari ücretle çalışabileceklerini görüyorlar. Daha iyi bir hayat isteyen gençlerin üniversiteler üzerine düş kurması, kaçınılmaz bir sonuç. Ancak bu sonuç, piyasada ihtiyaç duyulan alanlarda eleman eksiliği yaratırken, popüler mesleklerde talep fazlası işsizliği arttırıyor.

 

  1. Sizce Üniversiteli İşsiz Oranını Düşürmek için Öncelikli Adım Ne Olmalı?

    1. Meslek lisesi mezunları için daha iyi çalışma koşulları sağlanırsa, gençler talep yoğunluğu olan alanlara yönelirler.
    2. Üniversiteler için kendi iş piyasasını oluşturacak yeni bölümler açılmalı. 
    3. Ekonomi politikalarında köklü bir değişim olmadan, geçici çözümlerle bu sorun aşılamaz.
    0 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir