Haberler

Türkiye’nin En Mutsuz İlleri Açıklandı!

Yapılan araştırmaya göre Türkiye’nin en mutlu şehri Sinop oldu. Buna  göre Sinop’un mutluluk düzeyi %77 Sinop’un ardından Afyonkarahisar  ikinci sırayı aldı. Afyonkarahisarı ise Kırıkkale, Kütahya, Çankırı,  Düzce, Uşak ve Siirt takip etti. 

sinop.jpg

Büyükşehirlere  baktığımızda İstanbul %58 lik mutluluk oranıyla 81 il içinde ellinci  sırada yer aldı. İzmir İstanbul’un hemen arkasından geldi. Ankara ise  biraz daha mutsuz. 64. Sırada yer aldı.

En mutsuz ilimiz hangisi  diye merak edenlerimiz olabilir. O da Tunceli imiş. Mutluluk oranı ise  sadece %48.98. Tunceli kadar mutsuz olmasa da diğer çok mutsuz illerimiz  Osmaniye, Diyarbakır, Antalya ve Hatay. 

tunceli-ucak-bileti-500x313.jpg

Mutlu  iller neden mutlu, mutsuz iller neden mutsuz bunu tablodan net olarak  okumak pek mümkün değil. Özellikle mutsuz iller ne coğrafi olarak ne de  kültürel olarak birbirleriyle çok alakalı değiller. Mutlu illerimiz  içindeyse daha ziyade küçük olmakla birlikte samimi ilişkilerin ve  doğallığın ön planda olduğu illeri görebiliyoruz. 

hatay.jpg

Birinci  sıradaki Sinop ülkemizin en kuzeyinde olmasıyla diğerlerinden biraz  ayrılsa da genel olarak iç batı bölgelerde olan illerin diğer illerimize  oranla daha mutlu olduğu dikkat çekici. Özellikle iç ege bölgesinde  bulunan Kütahya, Uşak ve Afyonkarahisar’ın ilk 7 de olması ilginç bir  tesadüf. Bu 3 il yöresel ve insan yapısı olarak birbirlerine benziyor.  Kanaatkar yapılı insanları, sıcak kanlı teyzeleri ve en azından  ilçelerinde eskiyi aratmayan komşuluk ilişkileriyle mutluluğu kendi  kendine kazanmış şehirlerimiz bunlar. Ayrıca hepsi çok kalabalık  şehirler olmamakla birlikte kalabalık olan merkezlerin hemen hemen  ortasında yer alıyorlar. Örneğin Uşak’ın İstanbul’a, Ankara, İzmir’e ve  Antalyaya Uzaklığı 3-6 saat mesafede. Dolayısıyla sakinlikten sıkılıp  bir gezintiye çıkmak isteyenler çok fazla yol kat etmeden bu isteklerine  kavuşabiliyorlar. 

Sinop neden en mutlu diye düşünürken şehrin  yöresel lezzeti olan nokul dikkatimizi çekti. Daha önce pek çok kişinin  ismini duymadığı bu lezzet mayalı hamurla yapılan bir çeşit poğaça ve  rulo şeklinde yapılıyor. Gerçi yerel lezzetleri meşhur olan pek çok  ilimizde mevcut ama Sinop bir şekilde kendini mutlu etmeyi başarmış. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir