Sağlık, Yaşam

Uyku Sorunu Olan Çocuklara Dikkat

Çocukların tüm sağlık sorunları gibi uyku sorunları da anne ve babaları ilgilendiren problemlerdir. İleriki yaşta bedensel ve zihinsel birçok gelişim eksikliğine sebebiyet veren bu durum erken fark edilip mutlaka tedavi edilmelidir. Hep beraber uykunun önemi ve çocuklarda sıklıkla yaşanan uyku sorunlarını inceleyelim.

İçerik Navigasyonu

Uykunun Önemi

Sağlıklı bir insan günün 8 saatini uyuyarak geçirmelidir. Uyku sırasında tüm organlar dinlenirken uyanıkken salgılanmayan birçok organın onarım ve yenilenmesini sağlayan hormonlar salgılanır. Çocuklarda ise uyku bunların yanında birçok görev üstlenir. Büyüme ve gelişmesi bir çocuğun uyuduğu sırada en üst düzeydedir. Çocukluk cağında yeterli miktarda uyku uyuyamayan insanlarda birçok sağlık sorununa rastlanmaktadır.

Uykuda Yürüme ve Sayıklama

Çocuklar arasın en çok rastlanan uyku sorunlarıdır. Halk arasında uyurgezerlik olarak tabir edilen bu durum sırasında uyandırılan çocuk, anormal davranışlar sergiler.  Aynı olaya benzer şekilde çocuk uyurken konuşabilir. Sayıklama denilen bu durumda ise çocuk uyandığında söylediklerini hatırlamaz. Özellikle uyurgezerlik ebeveynlerin korkulu rüyası denebilir. Kendilerinin de uyuduğu bir vakitte, çocuğun kalkarak kendisine zarar vermesinden korkarlar. Bu rahatsızlığın tedavisi ilaç ve psikoterapi şeklinde olmaktadır.

Uyku Terörü

Çok sefer kâbus ile karıştırılan bir uyku bozukluğu rahatsızlığıdır. Çocuk uyandığında anlamsız anlamsız etrafa bakar kimi zamansa çığlıklar atar. Bu noktada çocuk hiçbir uygulama ile susmaz. Tekrar uyuyup uyandığında ise yaptığı hiçbir şeyi hatırlamaz. Her gece oluşan vakaların olduğu gibi, aralıklı olaraktan gerçekleşebilir.

Kâbus Bozukluğu

Bu durumda çocuk, rüyasında normal hayata dair tehditler içeren unsurları görür. Zaman zaman ebeveynlerin uyandırılması ve görülen rüyanın anlatılmasıyla devam eden vaka sırasında çocukta huzursuzluk ve ağlamanın yanında kalp çarpıntısı gibi olgular gözükmektedir.

Ne yapmalı?

Uyku sorunlarının birçoğu bebeklikten itibaren oluşur ve düzensiz uyku uyuma başlıca sebebidir. Çocuk kendi uyumak istediği zamanlar dışında mutlaka belirli bir saatte uyuyup uyanmalı. Bunu da çocuk eğer bazı şeyleri anlayabilecek yaşta ise uykunun önemini kendisine izah ederek sağlayabiliriz. Bu konuda kesinlikle taviz verilmemelidir.

Uyku sorunu yaşayan çocuğunuzun gelecekteki gelişim ve psikolojik sağlığını korumak için muhakkak konusunda uzman bir doktora muayene ettirerek tedavi ettirmeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir