Seyahat, Yaşam

Uzakdoğu’ya Uzanıyoruz: Japon Kültürü

Doğu Asya ülkelerinden olan Japonya, insanları ve kültürü ile dünyadaki ender ülkelerden biri olma özelliğinde. Birçok adaya sahip ülke dili, gelenekleri, yemekleri ve kültürü ile herkesin ilgisini çekiyor.

İçerik Navigasyonu

Japon Kültüründe Yemek Esnasında Görgü

Gelenek ve göreneklerine halen büyük bir bağlılıkla bağlı olan Japonlar, yemek kültürünü de yaşatmaktadırlar. Çubuk yani ‘hashi’ ile yenen yemekler kültürün temelini oluşturmaktadır. Masada çubuk dayanaklarının üzerine ve ucunu da sol kısımda tutarak yerleştirmeniz gerekmekte. Ayrıca kalın ucundan tutmalı ve yemeye başlamalısınız. Sadece çubuk tutma değil birçok başka şey de görgü kuralları arasında gösterilmektedir. Eğer Japonya’ya gidip hashi ile birini ya da bir şeyi gösterirseniz bu Japonlar tarafından saygısızlıkla karşılanacaktır. Yine görgüsüzlük olarak sayılacak şeylerden biri de tüm yemekler gelmeden yemeğe başlamak olacaktır. Çünkü Japonlar yemeklerin hepsi geldikten sonra yemeye başlarlar. Türk kültürünün aksine yemekte özellikle noodle yerken höpürdetme sesi çıkartmak görgüsüzlük sayılmaz. Ne kadar lezzetli olduğunu göstermenize yardımcı olur.

Japon Kültüründe Kabul Edilmeyecek Şeyler

Japonlar asla birisi ile konuşurken sakız çiğnemezler. Bu durum özellikle iş görüşmeleri ya da ilk tanışılan toplum, grup önünde yapılmamalıdır. Oldukça kötü karşılanabilirsiniz. Yürüyerek yemek yemek de Japonlar tarafında hoş karşılanmayacak şeyler arasındadır.

Japonların Önem Verdikleri Şeyler

Japonlar için çiçek çok önemlidir. Yetiştirmesi ve bakımı önemli olduğundan özel okullar bile mevcuttur. Vazoya yerleştirme, saksılara konulan düzen bir sanat olarak görülür ve çiçekler için özel bayramlar dahi düzenlenir.

Japonların batılılışmaları sebebiyle giyim kuralları yıllardan bugüne değişmiştir. Ancak geleneklerine bağlı olan Japonlar özel zamanlarda kimono giymeye devam etmektedirler. Ayrıca bizim gördüğümüzün ve bildiğimizin aksine kimonoyu sadece kadınlar değil erkekler de giyer. Kimono Japon kültüründe önemli bir giyecektir ve çok zor bir giyimi vardır. Bu nedenle Japonya’da özel dersler bulunur.

Japon Kültüründe Yaşam Tarzı

Japon kültüründe misafirperverlik tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi önemlidir. Ancak özel günler dışında çok ev ziyareti yapılmaz. Ayrıca misafir olarak bir eve giderseniz odalara ya da mutfağa bakmamalısınız. Bu kaba bir davranış olarak görülmektedir. Ayakkabıları çıkarmak da olumlu ve kültürde olan bir davranıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir