Haberler, Kültür

Virginia Woolf kimdir? İngiliz Yazar Virginia Woolf Doodle Oldu

Virginia Woolf'un bugün doğum günü olduğu için Google bugün onu Doodle yaptı.Bunun ardında milyonlarca kişi Virginia Woolf kimdir merak etti.Şimdi gelelim Virginia Woolf'un hayatına.

1882 yılının 25 ocak tarihinde Kensington, Middlesex, İngiltere’de doğan Virginia Woolf 59 yaşında, 28 Mart 1941 yılında hayatını kaybetmiştir.

Virginia Woolf, Feminizm ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden."Kendine Ait Bir Oda” feminist hareketin kitabını, Virginia Woolf’un 1929 tarihinde çıkarmıştır.

Annesi ve babası daha önce evlenmiş vr boşanmışlardır, yalnıs kalan ikili kaldıktan sonra ise bir araya gelmişlerdi.İkisinin de ilk eşlerinden çocukları vardı.Virginia on üç yaşındayken annesi hiç beklemediği anda ölmüştür. Woolf, o yıllarda kadınların ikinci planda kalması nedeni ile okula gönderilememiş fakat babası yardımı ile kendini geliştirme fırsatı bulmuştur.

İNTİHAR ETME SEBEBİ

Aklına her gün savaş korkusu olması ve yeteneğini kaybettiğini düşünmüş olmanın verdiği stres, dehşet ve korku düşmesiyle ruhsal bunalıma girmiş, 28 Mart 1941'de bu duruma artık daha fazla dayanamayı evlerinin yakınlarında bulunan Ouse nehrine ceplerine taşlar doldurarak atlayıp intihar etmiştir.Virginia Woolf, iki intihar mektubu bırakarak kardeşi Vanessa Bell’e ve kocası Leonard Woolf’a.Mektup ise şöyle;Leonard Woolf’a, 18 Mart 1941

“Sevgilim, yine çıldırmak üzere olduğumu hissediyorum. Yaşadığım o korkunç anlara geri dönemem artık. Ve ben bu kez iyileşemeyeceğim. Sesler duymaya başladım. Odaklanamıyorum. Bu yüzden yapılacak en iyi şey olarak gördüğüm şeyi yapıyorum. Sen bana olabilecek en büyük mutluluğu verdin. Benim için her şey oldun. Bu korkunç hastalık beni bulmadan önce birlikte bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemezdim. Artık savaşacak gücüm kalmadı. Hayatını mahvettiğimin farkındayım ve ben olmazsam, rahatça çalışabileceğini de biliyorum. Bunu sen de göreceksin. Görüyorsun ya, bunu düzgün yazmayı bile beceremiyorum. Söylemek istediğim şey şu ki, yaşadığım tüm mutluluğu sana borçluyum. Bana karşı daima sabırlı ve çok iyiydin. Demek istediğim, bunları herkes biliyor. Eğer biri beni kurtarabilseydi, o kişi sen olurdun. Artık benim için her şey bitti. Sadece sana bir iyilik yapabilirim. Hayatını daha fazla mahvedemem. Bizim kadar mutlu olabilecek iki insan daha düşünemiyorum.”

VIRGINIA WOOLF ESERLERİ

Dışa Yolculuk (1915)
Gece ve Gündüz (roman) (1919)
Jacob’un Odası (1922)
Mrs Dalloway (1925)
Deniz Feneri (roman) (1927)
Orlando: Bir Yaşamöyküsü (1928)
Dalgalar (roman) (1931)
Yıllar (1937)
Kendine Ait Bir Oda (1929)
Londra Manzaraları (1931)
Flush, Bir Köpeğin Romanı (1933)
Üç Gine (1938)
Perde Arası (1941)
Virginia Woolf’un Günlükleri
Pazartesi ya da Salı (1921)

VIRGINIA WOOLF’UN ESERLERİNDEN BAZI ALINTILAR

Güzel bir yemek yemeden iyi düşünebilen, sevebilen ya da iyi bir uyku çekebilen kimseyi tanımadım.

Yaşamdan kaçarak huzur bulamazsın.

Eğer kurmaca bir metin yazmak istiyorsa, bir kadının parası ve kendine ait bir odası olmalıydı.

Bir kadın olarak, ülkem yok. Bir kadın olarak, bir ülkem olsun istemiyorum. Bir kadın olarak, bütün dünya benim ülkem.

Kimi rahiplere gider, kimi şiire, bense arkadaşlarıma.

Kendiniz hakkında doğruları söylemezseniz, başkaları hakkında da doğruları söyleyemezsiniz.

Bütün bu yüzyıllar boyunca kadınlar, erkeği olduğundan iki kat büyük gösteren bir ayna görevi gördüler, büyülü bir aynaydı bu ve müthiş bir yansıtma gücü vardı.

Başkalarının gözleri, bizim zindanlarımız; başkalarının düşünceleri, bizim kafeslerimiz.

Arkadaşlarımı kaybettiğim oldu, kimini ölüm yüzünden… Kimileriniyse sadece karşıdan karşıya geçemediğim için.

Herkes kendi geçmişini kalbiyle bildiği bir kitabın sayfaları gibi kapalı tutar ve dostları onun sadece başlığını okuyabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir