Ekonomi, Haberler

Yeni Nesil Yazar Kasalar İle Yeni Dönem Başlıyor…

Yazar kasa olarak bilinen yeni nesil ödeme kaydedici cihazlar, alışverişlerde pos cihazlarının yerine kullanılan bunların tüm özelliklerini bir arada bulunduran gelir idaresi tarafından belirlenen cihazlardır. Maliye bakanlığının yayınladığı vergi usul kanununa göre KDV mükelleflerinin yazar kasa pos kullanması mecburi hale getirilmiştir.

Yazar Kasa Pos’a Geçiş 1 Ocak 2018’de Tamamlanacak!  

2018 yılı Ocak ayı itibari başlayacak olan yeni dönemde KDV mükelleflerinin yeni nesil yazar kasa işlemlerini tamamlamış olması gerekiyor. Maliye bakanlığı tarafından belirlenen yeni nesil yazar kasa kullanımı yıllık ciro göz önünde bulundurularak 2014 yılı satışları ve cirosu 1 milyon TL’yi aşan mükelleflere 2016 yılında zorunlu tutulmuştu. Ciroları 150 bin TL ile 500 bin TL arasında olanlar ise 1 Ekim 2016 tarihinde yazar kasa kullanmaya başladı. Cirosu 150 bin TL’den az olanların yazar kasaya geçmesi için 2017 yılı tarih verilmişti fakat bu süre daha sonra uzatılarak 2018’e kadar ertelendi. Bundan ötürü vergi mükellefi esnafların 1 Ocak 2018 tarihine kadar yazar kasa kullanımına geçmesi gerekmektedir.

Yazar Kasa Pos Nasıl Alınır?      

Vergi mükelleflerinin yazar kasa pos kullanımı kapsamında olup olmadığını öğrenmek için gelir idaresi başkanlığının internet sitesi üzerinden sorgulama yaparak bilgi edinebilmektedir. Müşteriler yazar kasa pos cihazına sahip olmak için cihazı tedarik eden firmalar vasıtası ile ilgili firmalardan satın alabilirler. Ödeme kaydedici cihaz alan mükelleflerin çalışılan bankanın pos uygulamasının yüklenmesi için kullanılan cihazın marka ve sicil numarası ile birlikte en yakın şubeye müracaat etmesi gerekmektedir.

Kaç Adet Yazar Kaza Pos Cihazının Değişmesi Gerekiyor?  

Ülke genelinde her yıl belli sayıda işyeri kapatıldığı gibi devlet teşviki ile açılan yeni işyerlerinin çoğalması ile 2 milyondan fazla yazar kasa cihazı değiştirilmesi beklenmektedir. Fakat yabancı ortaklı firmalarında, özellikle turizm ve gıda sektöründe piyasaya girmesi ile bu sayı artış gösterebilmektedir. Piyasada yazar kasa pazarının iş hacmi 4 milyarın üzerinde hesaplanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir