Ekonomi, Haberler

Yıllık Enflasyon Yüzde 12’ye Yaklaştı

Yapılan enflasyon tahminlerinin üzerine çıkıldı. Ekim ayındaki tüketici fiyatları artışı yüzde 2.08 olarak gerçekleşti. Yıllık enflasyon ise çift hanelere ulaşarak yıllık %11.90 oldu.

İçerik Navigasyonu

Seneler Sonra En Yüksek Değerler

%11.90 olarak belirlenen enflasyon değeri ise 2008 senesinden beri görülen en yüksek enflasyon olarak kayıtlara geçti. 9 yılın zirvesi olarak görülen bu oran aynı zamanda tahminlerin üstünde bir değer olarak ifade ediliyor. Enflasyon hesaplamasında bulunan gıda ve enerji gibi kalemlerin çıkarılmasıyla hesaplanan çekirdek enflasyon değeri ise %11.82 olarak belirlendi. Çekirdek enflasyonun bu değeri Ocak 2004’ten bu yana ortaya çıkan en yüksek çekirdek enflasyon oranı olarak ifade edildi.

Yakın Zamanda İşaret Verilmişti

Enflasyon ile gelen bilgiler değerlendirilirken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın 1 Kasım 2017 tarihinde gerçekleşen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada bu konuyla ilgili işaret verdiği ortaya çıktı. Rapor ile ilgili bilgileri paylaşan Çetinkaya’nın enflasyonda yukarı yönlü sürpriz olabileceği yönündeki açıklamalarının ardından paylaşılan verilen enflasyonda beklenenin üstünde yükselme olduğunu gösteriyor.

Fiyat Artış Şampiyonu Kadın Hırkası

Ekim ayında gerçekleşen tüketici bazlı fiyat artışlarında ilk sırada %37.92 fiyat artışıyla kadın hırkası öne çıkıyor. Kaban ve kışlık giyimde gerçekleşen %30 ve üstü fiyat artışı ile takip ederken %25,62 yükselen sivri biber ve %23.51 yükselen salatalık en fazla fiyat artışı gerçekleşen gıdalar olarak öne çıktı. %27.12 düşüş gösteren yurtiçi turları ise fiyat düşüşü listesinin ilk sırasında yer aldı.

Başbakan Binali Yıldırım Açıklama Yaptı

Enflasyon değerlerinin çift hanelere yükselmesi ve senelerdir karşılaşılan en yüksek değerlere çıkması Başbakan Binali Yıldırım’ın da gündemindeydi. Başbakan konuyla ilgili yaptığı açıklamada ortaya çıkan değerlerin beklenen değerlerin üstünde olduğunu ifade ederek gelecek yıldaki hedeflerin enflasyonu tek haneli rakamlarda tutmak olduğunu ifade etti.

Sosyal Medya’da Yapılan Yorumlar

Açıklanan enflasyon verileri sosyal medyada da gündem oldu. Bir çok kullanıcı açıklanan enflasyon oranları ile görüşlerini belirttiler. Bazı kişiler enflasyon oranlarının yüksekliğine tepki gösterirken bazı kişiler de enflasyon oranının vergi veya zam olarak tüketiciye yansıtılabileceği görüşünü ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir