Gündem, Haberler, Sizce

Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği Değişti

Bir örnekle açıklayalım. Bir işçinin 20 gün senelik izin hakkı varsa bunu 10+10 gün veya 20 gün blok halinde kullanma hakkı vardı. 

Peki değişiklikten sonra ne oldu ?

Artık işçi o 20 günün 10 günlük parçasını blok halinde kullanma zorunluluğunun yanında işçi ve işveren arasındaki uzlaşmaya bağlı olarak kalan izin süresi istenildiği kadar parça parça kullanılabilecek. Yani 20 gün eğer uzlaşılırsa 10 + 2 + 3 + 4 + 1 şeklinde 5 parçada ve blok olan 10 günün dışında istenildiği kadar parça bölük pörçük kullanılabilecek. Olur mu ? zor. Patron höyt dedi mi garibim işçi ne yapsın.

yillik-ucretli-izin.jpg

Bu arada değişiklik kapsamında eskiye göre işçi açısından bir başka durumda da değişiklik meydana geldi. Buna göre alt işveren değiştiği halde aynı işyerinde çalışmaya devam eden işçinin yıllık izin süresi hesabında daha önceki süreler de dikkate alınacak. 

yillik-ucretli-izin-yonetmeliginde-degisiklik.jpg

Hemen açıklayalım ne demek bu ?

Yıllık izinlerde belli bir süre çalışana farklı izin daha fazla çalışana farklı izin verilir. Memurlarda bu 10 yıllık süre sınırına göre farklılaşır. 10 yıla kadar çalışan memura 20 gün, 10 yıl üzerine 30 gün yıllık izin hakkı verilir. Bu değişen madde “işçiler açısından” diyor ki senin asıl patronundan iş alarak kendisi işçi çalıştıran taşeron başkanın değişse de sen eğer aynı asıl patrona bağlı olarak çalışmaya devam ediyorsan süren baştan hesaplanmayacak. Daha önceki çalışmaların da yıllık izin sürenin hesaplanmasında kullanılacak. Hemen sorumuzu soralım. 

  1. Yıllık ücretli izin yönetmeliğindeki değişikliği onaylıyor musunuz ?

    1. Evet iyi olmuş
    2. Hayır kötü olmuş
    3. Birşey anlamadım
    2 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir