Haberler, Siyaset

‘Yiyecek Ekmek Bulamayacaklar’

25 Eylül 2017 tarihinde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKYB), bütün tepkilere rağmen referanduma gitti. Türkiye’nin baştan beri karşı çıktığı referandum, tüm ikazlara rağmen yapıldı. Türkiye, İran gibi komşu ülkelerin de karşı çıktığı referanduma, Irak merkezi hükümeti ve ABD’de karşı çıkmıştı. Uluslararası camiadan sadece İsrail’den referanduma yönelik destek açıklamaları gelmişti. Bütün bu uyarılara rağmen, Mesut Barzani 25 Eylül’de referandumu gerçekleştirdi.

irak-referandumunun-etkileri.jpg

İçerik Navigasyonu

Arap Ve Türkmenler Referandumu Boykot Etti

Arap ve Türkmenlerin referandumu boykot ettiği Kuzey Irak’ta, referandumun sonuçları henüz resmi olarak açıklanmış değil. Barzani hükümetine yakın olan Rudaw televizyonu, referanduma katılım oranının yüzde 72,16 olduğunu açıkladı. Öte yandan, IKYB Seçim Kurulu ise bu oranın yüzde 78 olduğunu bildirdi.

referandum-sonuclari-ne-getirir.jpg

Referandumdan “evet” Çıktı

Resmi olmayan sonuçlara göre sandıklardan “Evet” çıktı. Sandıklardan yüzde 93,29 Evet çıkarken, yüzde 6,71 hayır çıktı. Türkiye için de hassas bir öneme sahip olan Kerkük’te ise sandıklardan 78,7 evet çıktı.

Peki Bundan Sonra Ne Olacak?

Birçok kesimden gelen tepkilere rağmen IKYB referandumu gerçekleştirdi. Peki bundan sonra ne olacak? Irak Meclisi, referandumun yasadışı olduğunu ilan etti. Bundan anlaşıldığına göre, Irak merkezi hükümeti referandum sonuçlarını tanımayacak.

Kuzey Irak’a gözdağı olarak Türkiye ve Irak, Türkiye’de ortak askeri tatbikat düzenleme kararı aldı.

Bölgesel yönetimin yetkililerinden Başbakan Neçirvan Barzani, referandumun 26 Eylül’de Kürdistan’ın ilanı anlamına gelmeyeceğini belirtti. Referandumun sebebinin bağımsızlık konusunda halkın ne düşündüğünü öğrenmek olduğunu belirten Barzani, Türkiye’ye bir tehdit olmadıklarını sözlerine ekledi.

cumhurbaskani-erdogan.jpeg

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Sert Mesajlar

2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni’nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapılan referandum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan, “Ekonomik yaptırımlardan askeri seçeneklere kadar tüm yaptırımlar masadadır. Yaptırımları uygulamaya başladığımızda ortada kalacaksın. Vanayı kapadığımızda iş bitti. Tırlar, Kuzey Irak’a çalışmadığı anda bunlar yiyecek ekmek bulamayacaklar. Mecburuz, yaptırım” sözleri ile Kuzey Irak yönetimine sert mesajlar verdi.

 

  1. Siz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Yaptığı Referandum Hakkında Ne Düşünüyorsunuz?

    1. Irak’taki mevcut durumu daha da kötüye götürecek
    2. Ulusal güvenliğimize yönelik bir tehdittir
    3. Ülke olarak hemen askeri müdahalede bulunmalıyız
    4. Belki de taşlar yerine oturur, beklemede kalmalıyız
    1 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir