Gündem, Haberler

Zarrab Davasında Kritik Duruşmaya Saatler Kaldı

Bugün New York’ta 18:00’de başlaması planlanan jüri seçiminin ardından hemen duruşmalara geçilecek. ABD hukuk literatüründe “Jencks materyali” olarak tabir edilen ve savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına gelen dosyalarda Zarrab’ın yer aldığı iddiası ise güncelliğini koruyor.

Amerikan Federal Soruşturma Bürosu FBI’ın Eylül 2014’de Reza Zarrab’ın e-postasına arama emri çıkarmasıyla başlayan soruşturma, Zarrab’ın ABD’ye Miami havalimanından giriş yaparken gözaltına alınmasıyla ortaya çıkmıştı.

Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın da ABD dönüşünde uçağa binerken gözaltına alınmasıyla daha da büyüyen iddianame, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Halkbank’ın eski genel müdürü Süleyman Aslan ile diğer yönetici Levent Balkan’ında sanıklara eklenmesiyle daha da uzadı.

Hakan Atilla’nın avukatları, geçtiğimiz haftaki oturumlara katılmayan Zarrab’ın ABD Tanık Koruma Programı’na katıldığı ve savcılarla işbirliği yapacağını varsayarak savunma yapacaklar. Zarrab’ın katılmayacağı duruşmalarda savcılar önce Zarrab hakkındaki iddiaları anlatıp daha sonra Atilla’nın bu suça iştirak ettiğini ispatlamaya çalışacaklar. Atilla, 17 Aralık soruşturmasında isminin geçmediği söylese de tapelerdeki konuşmaları aleyhine kullanılacak.

Savcılar, 12 kişilik jürinin tamamını ikna etmek zorundalar. Hakim yasalar gereği uygun olan indirimleri de değerlendirerek verilecek cezaları belirleyecek. Diğer sanıkların gıyabında karar verilmeyecek.

İçerik Navigasyonu

Zarrab’ın E-Postasına Arama Emri

Savcılar, 23 Eylül 2014 de ise bu defa Zarrab’ın hotmail e-posta hesabına arama emri çıkarıyor. Zarrab hakkındaki ilk iddianame buradan toplanan delillerle hazırlanıyor.

Kefalet Başvurusu

Zarrab’ın tutuksuz yargılanması için sunulan 50 milyon dolar kefalet ücreti kaçma riskinin ağır bastığı gerekçesiyle kabul edilmedi.

Zafer Çağlayan Sanık Oldu

Türkiye’nin davanın çözümü için ABD yönetimine baskıyı artırdığı günlerde, başsavcılık dördüncü ve son iddianameyi yayınladı. Zafer Çağlayan’ı sanıklara ekleyip yakalama kararı çıkardı.

Jencks Materyallerdeki İtirafçı Zarrab Mı?

ABD hukuk literatüründe “Jencks materyali” savcılığın elinde bulunan işbirlikçi sanığın itirafları anlamına geliyor. Savcılık önceden alınmış bu itirafları savunma ile paylaşmak zorunda değil. Hatta, geçtiğimiz pazartesi yapılması planlanan jüri seçiminin ertelenmesi ve bunun yerine kapalı oturum yapılması bu konuyla ilişkilendiriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir