Anketler, Gündem

Ad ve Soyad Değiştirmek İçin Mahkeme Kararı Aranmayacak

İç işleri bakanlığının yaptığı açıklamaya göre imla ve yazımdan ortaya çıkan anlam farklılıklarının mahkeme kararı olmadan ad ve soyadı değişikliği yapılabileceği dile getirildi.

Vatandaşların ad ve soyad için yerleşim yerindeki nüfus müdürlüğüne başvuru yapıp bir defa olmak şartıyla değişim yapabilecekleri konusunda açıklamada bulunuldu.İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yapılacak olan ad soyad değişikliği için başvurular başladı.

Yurt dışındaki vatandaşlarımız ise başvurularını dış temsiciliklere yapabilecek.

Kimliklerinde yapılan yanlış soyadı yazımlarından dolayı soyadını değiştiren erkek evli ise eşinin ve başvuru tarihinde ergin olmayan çocuklarının da soyadını değiştirebilecek,aynı şekilde soyadını değiştiren kadın varsa ergin olmayan çocuklarınında soyadlarını değiştirebilecek.

Yapılan düzenlemeye göre kişinin bizzat gidip başvuru yapmadığı,yazılı talebinin olmadığı resen yapılan başvurular kabul edilmeyecek.Ayrıca hayatını kaybetmiş kişiler adına yapılan değişikliklerle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin “Mavi Kartlılar Kütüğü”ndeki ad ve soyadlarının düzeltilmesine ilişkin değişiklik talebleri kabul edileyeceği bildirilmiş bulunmaktadır.

Resmi Gazete’de 3 Kasım’da yürürlüğe giren Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı soyadları ile yazım ve imla hatası veya düzeltme işareti kullanılmamasından kaynaklanan anlam değişiklikleri bulunan ad ve soyadları, mahkeme kararı aranmaksızın il veya ilçe idare kurulunun vereceği kararla bir defaya mahsus olmak üzere değiştirilebilmesine imkan tanındı.

 

  1. Mahkeme kararı olmadan yapılacak ad ve soyad değişikliği sizce gerekli bir kanun mu?

    1. Evet gerekli bir kanun olmuş bazı durumlarda gerekli oluyordu insanlar mahkemeyle uğraşmamak için başvurmuyorlardı.
    2. Hayır böyle kanunlara hiç gerek yok
    3. Kararsız kaldım bu konuda olsada olur olmasada benim için
    11 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir