Gündem, Haberler

Başbakan Binali Yıldırım Oğlunun Şirketleriyle İlgili İddialara Yanıt Verdi

Başbakan Binali Yıldırım ABD ziyareti öncesi Ankara Esenboğa Havaalanı’nda gazetecilere birçok konuda  açıklamalarda bulundu. Yönetilen sorulardan birinde gündemde yer alan ve akıllarda soru işareti bırakan Paradise Paper dosyasında oğullarının isimlerinin geçtiği ile ilgili iddialar da vardı.

İddialarda Neler Yer Alıyor?

İddiayı ilk ortaya koyan Cumhuriyet Gazetesinin haberine göre ” Cennet Belgeleri ” olarak adlandırılan Paradise Paper dosyasında Başbakanın iki oğu Erkam ve Bülent Yıldırım’ın off-shore hesaplarının olduğu ifadeleri yer almaktadır.

Dikkat Çeken Diğer İsimler

İncelenen Paradise Paper belgelerinde aralarında birçok politikacı ve iş insanlarının da bulunduğu isimlerden İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ve ABD Ticaret Bakanı Ross’un bulunması dikkat çekmektedir.

20’den fazla kaynağa dayanan incelemeler sonucu Paradise Paper belgeleri (Cennet Belgeleri),  Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu (ICIJ) aracılığı ile paylaşılmıştır. Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumunun Türkiye’deki ayağı olan Cumhuriyet Gazetesinin konuyla ilgili görüşme isteğini Erkam ve Bülent Yıldırım‘ın reddettiği de iddia edilmektedir.

“Buradan davet ediyorum. Her türlü soruşturma yapılabilir”

Gündemde yer alan iddialarla ilgili ilk yorumu Başbakan Binali Yıldırım şu ifadelerle yaptı:

“Dün, bugün bir gazete şahsım ve ailem hakkında Off-Shore şirketleri var, yerli değil, milli değil gibi bir haber yapıyor. Vatandaşlarımızın gerçeği öğrenmesinde fayda var. Ben gemi inşa yüksek mühendisiyim, hayatım boyunca denizcilikle uğraştım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarıma bıraktım. En küçüğü 33, en büyüğü 40 yaşında. Onlar kendi işini ben kendi işimi yapıyorum. Siyasete başlarken çocuklarıma benim bir tavsiyem oldu. Devletle hiçbir zaman iş yapmayacaksınız. Yakınına bile yaklaşmayacaksınız, devletin bankalarından hiçbir kaynak kullanmayacaksınız.

Denizcilik dünyanın her tarafında, şirketleri de var, irtibat noktaları da var. Sanki burada bir iş çeviriyormuş gibi benim fotoğrafımı da basarak bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Eğer Türkiye’de veya başka ülkede bir kişi hakkında, ticari faaliyetleri hakkında bilgi almak isterseniz Türkiye’de ticaret sicilinin bilgisini alırsınız. Bunlar açık seçik faaliyet gösteren şirketlerdir. Bu konudaki iddia yeni de değil. Bu gazete ilk defa 2008’de bunları gündeme getirdi. 2014 yerel seçimlerinde ben İzmir’de belediye başkanı adayıyken gündeme getirdi.

Olmadı, 2017 mayıs ayında tekrar bunu ısıtıp haber yaptılar. Şimdi de aynı haberi büyük bir usulsüzlük gibi servis ediyorlar. Olay bundan ibarettir. Beni akılları sıra yıpratmaya çalışıyorlar. Benim dokunulmazlığım var ama çocuklarımın dokunulmazlığı yok. Her türlü soruşturma yapılabilir bunu özellikle istiyorum.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir