Kültür, Sinema

Cannes Film Festivali Üzerine Söylenecek 15 Şey

Cannes Film Festivali, Fransa’da her yıl düzenlenen ve uluslararası düzeyde olan bir film festivalidir. Büyük ödül olarak Altın Palmiye verilir ve haftalarca ödülleri, kırmızı halısı ve filmleri ile sohbet konusu olur. İşte Cannes film festivaline dair söylenecek 15 şey:

1- Cannes Film Festivali Avrupa ülkeleri ve bölgesi değerlendirildiğinde en önemli festivaller arasında ilk üçte yerini hep korumuştur.

2- Cannes film festivali 1946’da Venedik Film Şenliği’ne rakip olması için düzenlenmiştir ancak sonraları Oscar ödüllerinden çok daha fazla konuşulan bir festival olmuştur.

3- Bu festivalde her yıl beş yüze yakın film yarışıyor ve farklı başlıklar altında gösterime sunuluyor.

4- Festival zamanında şehre akın eden turistler konaklarken tüm konaklama yerleri zirveye ulaşıyor ve yıllık gelirlerinin neredeyse çeyreğini sadece 2 haftada kazanıyor.

5- Cannes film festivalinde yere serilen kırmızı halı hepimizin ilk aklına gelen şeylerden biri. 60 metre olan bu kırmızı halı kıyafetlere kir bırakmaması adına günde 3 kez olmak üzere değişiyor.

6- En büyük ödül olan Altın Palmiye ödülü ilk kez 1955 yılında üretilmiştir ve bir mücevher firması üretmiştir.

7- Altın Palmiye ödülünü bu zamana kadar en çok alan ülke ABD filmleridir.

8- Ülkemiz adına bu festival önemli anları da beraberinde getiriyor. 1982’de Yılmaz Güney’in Yol filmi ve 2014 yılında Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uykusu filmi Altın Palmiye alarak adını altın harflerle tarihe kazımıştır.

9- Cannes’te sadece filmler ve ödüller değil ünlü yıldızlar ve tabi ki giydikleri kostümler de filmlerle aynı oranda hatta çoğu zaman daha çok konuşuluyor.

10- Son Cannes Film Festivali ile beraber 70.yaşını kutluyor.

11- Bu festival aslında 1939’da düzenlenecekti ancak savaş nedeniyle ilk festival 1946 yılında düzenlenmiştir.

12- Cannes Film Festivali birkaç sene hariç 1952’ye kadar Eylül ayında düzenlenen bir festival olma özelliğini taşıyordu. Ancak Vendeik Film Festivali de sonbaharda olunca bu festival Mayıs ayına çekildi.

13- 1970’lere kadar filmleri ülkeler seçiyor ve yolluyordu. Ancak sonrasında iki komite kurularak o komiteler filmleri seçerek adaylığa koydular.

14- İlk Cannes Film Festivali’nin afişi de oldukça önemli ve dikkat çekicidir.

15- Festivalin resmi ismi 2002’de Festival de Cannes olarak değişmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir