Dünya, Haberler

Filistin: “Trump, Müslüman ve Hristiyanlara Savaş Açtı”

Pentagon Yönetimi, Amerika Başkanı Trump tarafından yapılacak olan açıklamanın zamanını duyurdu. Ortadoğu ülkelerini yangın yerine döndürecek olan Kudüs ile alakalı kararın, bugün hem de kameralar önünde canlı olacağı açıklandı. Bilindiği gibi İsrail, başkent olarak Kudüs’ü açıklamıştı. Amerika Birleşik Devletleri de bu kararı tanıyan ilk devlet olarak tarihteki yerini alacak. Filistin Devleti temsilcisinin yaptığı açıklamada, bu atılacak olan adım ile barış süreci zedeleneceği ve barışa atılan bir ölüm öpücüğü olacağı ifade edildi. Açıklamada, Başkan Trump’ın hem Müslümanlara hem Hristiyanlara karşı Ortadoğu’da savaş ilan ettiğinin altı çizildi.

İçerik Navigasyonu

Hem Müslüman Hem Hristiyanlar Karşı

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump, yaptığı hamle neticesi dünyayı ayağa kaldırdı. Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra İslam ülkeleri de açıkça yapılacak karara karşı pozisyonlarını aldılar. Karar ile ise İsrail topraklarında bayram havası esiyor. İsrail medyasından da değişik analizler de gelmeye başladı. Haaretz gazetesi, Başkanın kendilerine Kudüs noktasında bir iyilik yapmamasını telkin eden bir başlık kullandı.

Avrupa Kıyama Kalktı

Tüm dünya devletlerinin nefeslerini tutarak bekledikleri zaman geldi. Birleşik Devletler Başkanının seçim için verdiği vaatler arasında bulunan Kudüs’ün başkenti kararının tanınması adımı bugün gerçekleşiyor. Pentagon yönetimi, Başkan Trump’ın kameralar karşısına geçerek, dünyanın korktuğu açıklamayı yapması bekleniyor. Açıklama henüz yapılmadan dünyanın en önde gelen basın ajansları olayı manşetten veriyorlar.

Elçilikler Taşınmayacak

Başta İngiltere olmak üzere Almanya, Fransa İsviçre gibi ülkeler açıklamalar ile karara tepki gösterdiler. Avrupa devletleri, kararın Ortadoğu’yu cehenneme çevireceği vurgusunda bulundular. Şiddet içeren çatışmalar başlayabilir endişesini dile getirdiler. Vatandaşlarını da hem Filistin hem de İsrail seyahati noktasında uyardılar.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, elçiliklerini Kudüs’e taşımayacaklarını söyledi. Johnson, “ABD Başkanı’nın tamı tamına ne diyeceğini bekleyip görelim ancak endişe duyuyoruz. Kudüs, İsrail ve Filistin’in uzlaşacağı nihai anlaşmanın bir maddesi olmalı” şeklinde ifade etti.

Ölüm Öpücüğü

Filistin Devleti İngiltere Temsilcisi olan Manuel Hasan, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Trump tarafından alınacak kararın ölüm öpücüğü manası taşıdığını ifade etti. Tüm Filistin Vatandaşlarının sokaklara döküleceği ikazında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir