Gündem, Haberler

Gökçeada, Altın Madeni Tehdidi İle Karşı Karşıya

Dünya üstünde özelliği ile tek kalan sakin ada gökçe ada, büyük bir tehlike ile karşı karşıya kaldı. 2011 senesinde sakinlik üzerine dünyada hem ilk hem tek bir ada konumunda ödül alan Gökçeada, hem altın hem de gümüş madeni çıkarma tehdidi ile karşılaşma riski var.

Şirket Başvuru Yaptı

Maden şirketi gerekli başvuruları yaptı. Bakanlık tarafından da olumlu bulundu. Sadece ÇED sürecinin kaldığı bildirildi. Dingin bir ada olan Gökçeada, değerli tabiat varlıklarını kaybetme riski ile karşı karşıya kaldığı ifade edildi. İtirazlarını dile getiren Gökçeada Belediye Başkanı Ünal Çetin, ada üstünde maden aranmasına karşı durduklarını kesin bir dil ile ifade etti. Çetin, madenin çıkarılması bir tarafa, tetkik için sondaj dahi yapılmasına karşıyız, diyerek konuya tepkisini dile getirdi.

Dingin Bir Ortam İle Eşi Ve Benzeri Yok

Konuyu haber noktasına taşıyan Hürriyet gazetesinden Ömer Erbil, yaptığı haber ile çevrecilerin dikkatini çekti. Gökçeada’nın altın tehdidi altında olduğuna yönelik haberinde, hem tabiat yapısı hem kültürel zenginliği hem de turizm cenneti olması sebebi ile dünya harikası bir yerin karşı karşıya olduğu tehlikeye dikkat çekti. Haberde, Merih Madencilik Şirketinin ada üstünde hem altın hem de gümüş aramasına dair yaptığı başvurunun yapıldığı, yapılan başvuruyu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü duyurduğu, başvurunun da olumlu karşılandığı ifade edildi. Yuvalı mevkiinde yapılacak araştırma için sadece ÇED aşamasının kaldığı ve onun da başlatıldığı bilgisine yer verildi.

Organik Tarım Üstü Turizm

Ada üstünde on beş yıldır organik özellikte tarımsal faaliyet gerçekleştiriliyordu. Özellikle de 2008 senesinden bu tarafa organik tarımın turizmi yapılıyordu. Tarım turizmi için cennet köşesine gelen misafirlere tabiatın sunduğu harika manzaralı ortam ikram ediliyordu. 2011 senesinde de Cittaslow yani Sakin Şehir unvanını kazanmıştı. Dünya üstündeki sakin olması yönünden hem ilk hem de tek ada kabul edilmişti. Tarihten turizme, doğa sporlarından organik tarıma, birçok güzel yönleri ile son senelerin en gözde yerleri arasında yer alıyordu. Ancak altın ve gümüş madeni çıkarılması izni alınması ile tüm bu özellikler ve güzellikler sarsıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir