Kültür, Yaşam

Hızlı Dil Öğrenmek Sanıldığı Kadar Zor Değil

İnsanların birbirleriyle iletişimi açısından dil çok önemli bir unsur. Dünya üzerinde bilinen 7 ila 8 bin dolayında farklı dil bulunuyor. Yabancı bir ülkede problemlerinizi çözmeniz, bir talebinizi karşılayabilmeniz, kısa bir süre kalacak olsanız dahi hayatınızı idame ettirebilmek için o ülkenin az da olsa dilini bilmeniz, insanlara meramızını anlatacak kadar hem kelime haznesine sahip olmanız hem de o ülkenin telaffuzuna en azından aşina olmanız gerekiyor.

Aslına bakarsanız dil öğrenmek sanıldığı kadar karmaşık ve zor değil. Bunu nereden mi biliyoruz? Çünkü henüz bir yaşındaki bir bebek ailesinin dilini konuşabiliyor, hatta ailenin söylediği cümlelerin de hemen hemen hepsini anlayabiliyor. Eğer ailesi İtalya’da yaşayan bir İngiliz ise ve evde de İngilizce konuşuluyorsa o bebek İngilizce’yi öğreniyor. Yani kısacası bebeklerin bile hiç zorlanmadan kolayca öğrenebildikleri “dil” olgusunun zorluğunda beyin değil önyargılar başrol oynuyor.

dil-nasil-ogrenilir.jpg

Gramerden
çok konuşma diline ağırlık verin

Dil bilimciler, hızlı dil öğrenirken gramerden önce konuşma pratiğine önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Bu açıdan bakıldığında Türkiye’deki dil öğretiminde bir sıkıntı bulunduğu aşikar. Londra ya da New York, hatta Paris sokaklarında gramerine dikkat ederek konuşmaya çalışan biri gördüğünüzde Türk olduğuna kanaat getirebilecek kadar yanlış bir dil eğitimi süreci izleniyor ülkemizde. Büyük çoğunluğu gramerden oluşan Türkiye’deki dil eğitimi, pratiğe daha az önem verdiği için deyim yerindeyse Paris sokaklarında tıpkı İstanbul Türkçesi gibi Fransızca konuşmaya çalışan Türklere rastlanıyor.

dil-ogrenme-metotlari.jpg

Öğrenmek istediğiniz dille ilgili filmler izleyip kitaplar okuyun

Hızlı bir şekilde dil öğrenmek için öncelikli yapılması gereken şeylerden biri de o dilin kullanıldığı filmler izleyip, şarkılar dinlemek ve kitaplar okumak. Bu yöntem birçok kelimeyi öğrenmenizin yanı sıra size o ülkenin kültürü hakkında da fikirler veriyor. Aynı zamanda internet ortamında kolay dil eğitimi sağlayan siteler de size kısa sürede hem aksan hem de pratik yapma şansı veriyor.

Korkmadan konuşun

Ögrendiğiniz dil konusunda pratik yapma şansınız varsa bunu da kaçırmayın. Utanmadan, sıkılmadan karşınızdakiyle konuşmak size bilmediğiniz pek çok kelimeyi öğrenme şansı sunar ve hızla dil öğrenmenizi sağlar. Bu noktada, geçmişte yabancı dil eğitimi veren liselerdeki gibi bir yöntem izleyerek kendinize bir mektup (mail) arkadaşı bulabilir, onunla sürekli yazışarak da kendinizi dil konusunda geliştirebilirsiniz. Bunları yapmak için çok uzun sürelere de ihtiyacınız yok. Eğer pratiğe önem verirseniz birkaç ay hatta birkaç hafta içinde bile bir yabancıyla onun dilinden anlaşma imkanına sahip olabilirsiniz, yabancı dil öğrenebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir