Dünya

İspanya Karıştı. Referandum Öncesi Polisten Hükümete Baskı

Katalan parlamentosu iki hafta önce bağımsızlık için referandum kararı almıştı. Alınan bu karar İspanya Başbakanı Mariano Rajoy karşı çıkarak bu kararın iptali için anayasa mahkemesine başvurmuştu. Mahkeme ise referandumun anayasaya aykırı olup olmadığına karar vereceğini belirterek referandum kararını askıya alarak ertelemişti.

katalonya-bagimsizlik-icin-mucadeler-ediyor.jpg

11 Eylül’de İspanya hükümetinin tepkisine rağmen Barcelona’da yürüyüş düzenlenmiş. Düzenlenen yürüyüşe yüz binlerce kişi katılmış ve referanduma destek vereceklerini belirtmişti. Kamuoyu yoklamalarında ise evet ve hayır oylarının başa baş olabileceğini gösteriyor.

Katalanlar’ın ayrı dil ve kültüre sahip olup geniş bir özerkliğe sahip olduğu bilinen bir gerçek. Fakat Katalonya İspanya’nın en zengin bölgelerinden birisi ve çoğu Katalan’ın fikri vergi gelirlerinin büyük bir kısmının Madrid’e gittiğini ve bunun hoş bir durum olmadığının yönünde.

Katalonya’nın Başkan Yardımcılığının Genel Sekreteri Josep Maria Jove ise polisin düzenlediği operasyonda gözaltına alındı. Katalonya Başkan Yardımcısı Oriaol Junqueras ‘Buna izin vermeyeceğiz.’ diyerek İspanyol polisinin Katalonya Özerk Yönetimi’nin bazı kurumlarına ve bundan dolayı yurttaşlarına da saldırmakla suçladı.

katalan-halki-referandum.jpg

Savcılar ise, şu anda referandum destekçisi 700’den fazla yerel yöneticiye soruşturma başlattı.

Yaşanan polis baskının arkasından Katalan yetkililer bakanlık binalarının önlerinde barışçıl olmak kaidesiyle protestolar düzenlenmesi çağırında bulundu. Düzenlenen protestolara yetkililerde katıldı.

ispanya-katalonya-referandumu.jpg

İspanya’nın devi dünyanın en tanınmış futbol takımı Barcelona Futbol Kulübü’den ise yazılı bir açıklama geldi. Yazılı açıklamada ‘Barcelona kulübü, ulusu, demokrasiyi, ifade özgürlüğünü ve kendi kaderini tayin hakkını savunmadaki tarihsel yükümlülüğüne sadıktır. Ve bu hakların örgürce kullanılmasını engelleyen tüm eylemleri kınamaktadır.’ sözlerine yer verdi.

Daha önceden yani Kasım 2014’de bağlayıcı olmayan bir referandum Katalonya’da düzenlenmişti ve bu referandum sonucunda, oy kullanmış olan vatandaşların yüzde 80’i bağımsız olma yönünde oy kulanmıştı.

  1. Sizce referandum tüm baskılara rağmen gerçekleşebilecek mi?

    1. Kesinlikle gerçekleşecek ve Katalan’lar bağımsız olacak.
    2. İspanya Hükümeti buna izin vermeyecek.
    3. Herhangi bir fikrim yok.
    0 Oy
    Sonuçlarınızı Paylaşın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir