Geyik

Nobelli Fizikçiden Her şeyi Daha Hızlı Öğrenmenin Yolu!

Richard Feynman nobel ödülü almış, ünlü bir fizikçidir. Fakat konumuz, onun Nobel ödülünü nasıl aldığı ya da onun bu ödülü almasını sağlayan en büyük sırrını açıklamak değil. Konumuz, onu başarılı kılan ve amaçlarına daha kolay ulaşmasını sağlayan en büyük özelliği olan karmaşık bir olgu veya durumu basitleştirme yönetimidir.

Şöyle düşünün, bir anlatıcı olsaydınız karşınızdakilerin sizi anlamasını sağlamak adına ne yapardınız. Konuyu daha ilgi çekici ve büyüleyici kılmak adına karmaşıklaştırabilirsiniz. Böylelikle karşıdakileri etkilemiş olursunuz. Ancak burada öğretici konumundaysanız, konuyu karmaşıklaştırmak, karşınızdakilerin sizi anlamamasına yol açacaktır. 

Bu yüzden konuyu olabildiğince basitleştirmelisiniz. Peki, ileri fizik konularını anlatıyorsanız bunu nasıl yapardınız? İşte, Feynman’ın sırrı da burada gizli. Onun her şeyi daha basit bir anlatımla sunabilmesini sağlayan ve tamamen kendisine ait olan yönteminde… Şimdi gelin, Feynman’ın basitleştirme yöntemi nasıl işliyormuş beraber inceleyelim.

Richard-Feynman-kimdir.jpg

İçerik Navigasyonu

Birinci Adım: Konu Başlığını Yazın

Konu başlığını her zaman kullanmanız, sizin amacınızı sürekli hatırlamanızı ve konudan sapmadan o konu için çözüm üretmenizi sağlayacaktır. Unutmayın, bir amaç için yola çıktığınız zaman yolda amacınızı unutabileceğiniz durumlarla karşılaşabilirsiniz. Bu yüzden amacınızı asla unutmamanızı sağlayacak bir hatırlatıcıya ihtiyacınız olacaktır.

Richard-Feynman-hizli-ogrenme-yontemleri.jpg

İkinci Adım: Konuyu Basitleştirerek Özetleyin

Konunun özetini çıkarmak ve kavramları olabildiğince basitleştirmek, her zaman sizin yararınıza olacaktır. Çünkü anlatım sırasında karşıdakilerin beyin süzgeçlerinden daha kolay geçmesini ve daha kısa sürede etki göstermesini sağlayacaktır.

Üçüncü Adım: Komplikasyon Tespiti

Komplikasyon kelimesi bile ne kadar zorlayıcı bir kelime değil mi? İşte, yapmış olduğunuz özette de buna dikkat etmeniz gerek. Sizi zorlayan, aklınızda kalması oldukça güç olan özel terim ve formülleri tespit etmelisiniz. Tıpkı biraz önce yaptığımız gibi anlatımınızda yolunuza çıkabilecek olan taşları önceden görmelisiniz.

Richard-Feynman.jpg

Dördüncü Adım: Karmaşıklığı Gidermek

Önceki adımda yaptığımız karamışlık tespitinden sonra bu karmaşık terim ve formülleri basitleştirmeye çalışın. Yani her bir terimin açıklamasını öğrenip onların da özetini hazırlayın. Sonra bu minik özetleri açıklamanızdaki terimle yer değiştirin. Eğer hala ortada bir karmaşa varsa, tekrar bu karmaşık terimleri tespit etmeli ve yeni basit açıklamalar getirmelisiniz.

Son olarak, ortaya çıkan basitleştirilmiş özeti okuyun ve bir çocuğun anlayabileceği kapasitede olup olmadığını kontrol edin. Görmüş olduğunuz gibi bu basitleştirme yöntemi bu kadar kolaydır. Artık sadece 4 adımda sizler de mükemmel birer anlatıcı olabileceksiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir