Listeler

Sinirlerinize Hakim Olmanın 8 Yolu

Herkesin sinir patlamalarına karşı sinirlerinize hakim olmanın 8 yolu başlıklı yazıyı okumaları gerekir. Bedensel ve ruhsal anlamda sağlıklı olabilmek, insan ilişkilerini başarılı yönetebilmek için bu oldukça önemli.

Günümüzün en büyük sorunlarından biri, sinirlilik halidir. Sinirli insanlar için pek çok yöntem sunulmaktadır. Bu yöntemleri uygulayarak sinirli hallerden kurtulmak mümkün. Uzmanlar, sinirli insanların birçok farklı sağlık sorunu yaşadığını ifade etmektedirler.

Sinirli insanların hayatlarında olumsuzluklar çok daha fazladır. Sinir, bedeni de harap etmektedir. Aynı zamanda siniri beraberinde getirdiği birçok olumsuz duygu da mevcuttur. Korku, endişe, acizlik, yetersizlik, yalnızlık ve mutsuzluk. Tüm bu olumsuz hisler insanın hayatını etkisi altına alır. Bunu takiben başarısızlık, tükenmişlik gibi birçok durum ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra; insan ilişkilerin de pek çok sorunun yaşanmasına yol açar.

Özetle, tüm yaşamı etkisi altına alır ve yaşam kalitesini düşürür. Sinirli olan insanların sinirle baş etmeyi bilmesi ve sinirleri kontrol altına almayı bilmesi gerekmektedir. Sinirlenmemek mümkün değil. Ancak; bu durumu kontrol altına almak mümkün. Bu noktada; sinirleri olabildiği kadar kontrol etmek gerekir. Böylece bu sorununun üstesinden gelinebilir.

İçerik Navigasyonu

Olayları Sakince Değerlendirmek

Sinirlerinizi bozacak olaylar karşısında öncelikle sakin olmayı öğrenmeniz gerek. Olaya sakin baktığınızda her şeyi daha gerçekçi değerlendirme şansınız olacak. Sakin olabilmek için birkaç yol denenebilir. Derin nefesler almak, gözleri kapatıp sessizce bir den ona kadar saymak gibi. Sizi sakinleştiren neyse onu yapın.

Çoğu zaman kişiler olaya değil inandıkları ya da anlık olarak aklından geçen düşüncelere karşı sinirli olabiliyor. Öncelikle, bunun ayrımını yapmalısınız. Burada önemli olan sizin kendinizi sorgulamanızdır. Bu olaya neden sinirleniyorum? Sorusunu kendinize sormalısınız. Elbette, bu soruya dürüst cevap vermelisiniz. Bunu yaptığınızda çoğu olay karşısında boş yere sinirlendiğinizi farkına varacaksınız.

Söz gelimi; eşiniz ya da sevgiliniz ilişkinizle ilgili bir sorunu dile getiriyor ve siz sinirleniyorsunuz. Burada kişiye mi sinirleniyorsunuz yoksa onunla bunu konuşmak istemediğiniz için mi? Bu örnekler çoğaltılabilir. Dolayısıyla, siz kendinizle yüzleşin ve cevabı bulun. Böylece sinirlenmek yerine mantıklı düşünerek olayı çözme imkanı bulacaksınız. Ayrıca; bu yöntemle sinirlerinizi kontrol etmeyi de öğreneceksiniz.

Nelere Sinirleniyorum? Sorusu

En önemli sorulardan biridir. Herkesin sinirlendiği olay ya da durumlar birbirinden farklıdır. Bu nedenle, siz kendinizin nelere karşı sinirlendiğini bilmelisiniz. Bunun için sinirlendiğiniz her şeyi not edebilirsiniz. Hepsini yazdıktan sonra her birini sakin bir tavır ve mantıklı bir bakış açısıyla yeniden değerlendirin. Bu değerlendirmede listede yer alan birçok maddenin aslında hiç de sinirlenilecek şeyler olmadığını göreceksiniz. Bu liste üzerine arkadaşlarla konuşabilir ve fikir alış verişi yapabilirsiniz.

Eğer, yazdığınız maddeler arasında çözemediğiniz ve sinirlenmeye devam ettiğiniz bir madde varsa bu maddeye neden olan faktörleri gözden geçirin. Eğer sizi sinirlendiren biri varsa bu kişiyle bu konu üzerine konuşabilirsiniz. Böylece sinirlerinize hakim olmanın yollarını çok daha kolay öğrenebilirsiniz.

Sinirler Yatışana Kadar Yürümek

Aile, iş ya da sosyal yaşantı da olan olaylar sinirleri bozabiliyor. Böyle durumlarda bulunduğunuz ortamdan uzaklaşın ve yürümeye başlayın. Yürümek, spor egzersizleri arasında en sık tavsiye edilen aktivitedir. Yol yürümek sizin bütün negatif enerjinizi alacaktır. Bunun yanı sıra; yürümek kasılan kasların rahatlamasını sağlar ve buna bağlı olarak tüm bedeni rahatlatır. Beden rahatladıkça sinirlerin yavaş yavaş yatıştığı hissedilir. Bir süre sonra sinirinizden eser kalmaz.

Yalnız Kalmak

Sinirlenildiğinde bu his sözlere bazen de davranışlara yansır. Kişi, kırıcı sözler sarf edebilir, sağa sola zarar vermeye çalışabilir. Bazen bu tepkiler çok daha fazla olabilir. Bu gibi olumsuz durumları yaşamamak için hemen harekete geçilmelidir.

Dolayısıyla bu tepkiler kişinin tüm ilişkilerine olumsuz bir şekilde yansır. Bu nedenle, ortamdan uzaklaşmak en doğrusudur. Sinirli olduğunuz zaman kesinlikle yalnız kalmanız gerekir. Böyle durumlarda yalnız kalmak sinirlerin kısa süre içinde yatışmasını sağlar. Mümkünse kendiniz için sessiz e sakin bir yer seçin.

Söz gelimi; deniz kenarı olabilir. Eğer dışarı çıkılamayacak bir durumunuz söz konusu ise o halde balkona çıkmak ya da pencereden bakmak da iyi gelebilir. Bu imkanda yoksa başka bir odaya geçerek yalnız kalabilirsiniz. Bir süre yalnız kalarak düşünün gözlerinizi kapatın. Yavaş bir şekilde derin nefesler alın. Olan olaya odaklanmak yerine başka şeyler düşünün. Olumlu düşüncelere yönelin. Kısa süre içinde tüm sinirinizi yenmiş olacaksınız.

Ağlamak

Ben ağlamam demek yanlış bir yaklaşım. Ağlamak, rahatlamak için son derece gerekli bir eylemdir. Ağlayarak tüm sinir ve öfkenizi atabilirsiniz. Böylelikle rahatlamış hissedersiniz. Ağlamak, tüm kötü ve olumsuz duyguların boşaltılmasına yardımcı olur. Kendinizi rahatlamış ve arınmış hissedersiniz. Eğer ağlama hissinize engel olursanız bu tüm bedeninizin daha da kasılmasına yol açar. Kendiniz serbest bırakın.

Mutluluklara Odaklanmak

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki mutlu olmayı bilen insanlar daha az sinirli. O halde siz de kendinizi mutluluklara odaklamalısınız. Mutlu olmak için büyük olaylar beklemeyin. Hayatınızdaki mutluluklara yönelin. Onları görmeye çalışın. Mutlaka mutlu olmak için bir neden vardır. Ne kadar mutlu hissederseniz o kadar gevşeyeceksiniz. Bu sizin olaylara daha olumlu bakmanızı sağlayacak. Dolayısıyla sinirlenmeden yaşamanız mümkün olacaktır.

Meşguliyetler

Boş durmak ve bu şekilde boşa zaman geçirmek insanın gerilmesine neden olur. Yaşamınızı bu şekilde sürdürürseniz, bu boşluk tüm olumsuzlukları beraberinde getirir. Önemsiz birçok konuya kafa yorar, sinirlenir ve öfke duyarsınız. Kendinize meşgaleler bulur ve gününüzü değerlendirirseniz aklınız sürekli meşguliyetlerle dolu olacak.

Bu sizin için hem bedensel hem de ruhsal rahatlama anlamına geliyor. Örneğin; resim yapabilirsiniz. Tamirat işleriyle uğraşmayı seviyorsanız bunu meşgale haline getirebilirsiniz. Siz hangi meşguliyetlerle daha iyi hissediyorsanız onlarla ilgilenebilirsiniz.

Rahatlatıcı Aktiviteler Yapmak

Rahatlatıcı aktiviteler, hayatımızda oldukça önemli bir yere sahip. Rahatlatıcı aktiviteler, sinirlerin kontrol edilmesinde etkili olmakla beraber öfke, mutsuzluk ve huzursuzluk gibi tüm olumsuz duygulardan arınmayı sağlar. Siz de kendiniz için bir aktivite seçebilirsiniz. Yoga, dans, spor yapmak gibi birçok aktivite sayılabilir.

Bu aktiviteler, sizin bedensel olarak sağlıklı olmanıza katkı sağlar. Bununla beraber, maneviyatınızın da yükselmesine yol açar. Kendinizi rahatlatarak sinirlerinizi kontrol edebilirsiniz.

Psikolojik Destek Almak

Tüm metotları denediyseniz ve buna karşın sinirlerinize hakim olamıyorsanız son çare psikolojik destektir. Çoğu insan psikolojik destek konusuna sıcak bakmaz. Psikologlarla görüşmek toplum arasında halen garipsenmektedir. Oysa son derece normal ve doğaldır. Bununla beraber, psikolojik destek birçok durum için bir gerekliliktir.

Nasıl ki sağlık sorunlarında doktora başvuruluyorsa ruhsal sorunlarda da doktora başvurulmalıdır. Psikolojik destek, insanların baş edemediği sorunlarının çözümünü sağlar. Bunlarla baş etmeyi kolaylaştırır.

Bu nedenle; psikolojik anlamda alınacak her destek yarar sağlar. Psikolog ya da psikiyatr sinirli olmanızın altında yatan nedeni anlayacaktır. Daha sonra sinirlerinize nasıl hakim olabileceğiniz konusunda size doğru yolu gösterir, tavsiyelerde bulunur. Tedavi sonrası sorunlarınızdan arınmış bir insan olarak hayatınıza devam edebilirsiniz. Eğer sinirlilik halleriniz ileri boyutlardaysa doktor, ilaç tedavisi de önerebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir