Tarih

12 Eylül Darbesi İle İlgili Hiç Bilinmeyen 10 Detay

12 Eylül 1980 yılında yapılan askeri darbe, Türk siyasi hayatına ve cumhuriyetin getirdiği demokratik yönetim biçimine vurulmuş en büyük darbelerden biridir. Bu darbe ile, ordunun devlet yönetimini ele geçirmesi söz konusu olmuştur. Darbe ile ilgili herkesin bilmediği ilginç detaylar da söz konusudur. Bunlardan bazıları:

12-eylul-darbesi-kenan-evren.jpg

– O dönem Sovyetler Birliği, Afganistan’ı işgali, ABD’nin müdahale edebileceği ülkelerde komünizmin önüne geçmek amacıyla darbe planları yapmasına zemin hazırladı. Bu nedenle birçok ülkede sol yönetimleri devirerek, komünizmin önüne geçecek sağ zihniyetli yönetimlerin başa geçmesini sağladı.

-12 Eylül 1980 darbesi sonrası, ülke hiçbir zaman eski haline gelememiştir. Yaşanan insan hakları ihlallerinin yanında ortaya çıkan PKK terörü, bu darbenin eseridir.

12-eylul-darbesiyle-ilgili-gazete-mansetleri.jpg

-2010 yılında, referandum yapıldı ve 1980 darbesinin mimarlarına, yargılama yolu açıldı. Bu yargılamada Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, yaşıyor olduğu için yargılandılar ve hapis cezası aldılar ancak ikisi de vefat ettiği için yargılama sembolik bir yargılama olarak kaldı.

-Ülkenin siyasi durumunda karışıklık sürerken, Necmettin Erbakan’ın Konya’da yaptığı ve şeriat amaçlı bir kalkışma olarak nitelenen, İstiklal Marşı’nın yuhalandığı Kudüs mitingi, darbenin pimini çeken son olay olmuştur.

27 Aralık 1979’da Kenan Evren’in başında olduğu kuvvet komutanlarının, ülkedeki iç karışıklıktan dolayı, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e bir uyarı mektubu gönderdiği ortaya çıktı.

12-eylul-darbesi-erdal-eren.jpeg

-Kenan Evren ve kuvvet komutanları darbe tarihini 11 Temmuz olarak belirlemişti ancak Demirel’in hükümeti 2 Temmuz’da güvenoyu aldığı için, darbenin 5 Eylül’den sonraki bir tarihe ertelenmesi konuşuldu.

-Ülkedeki iç savaşa dönen, karmaşada hiç görünmeyen taraflardan biri de derin devlettir.

– Bu cinayetin faili olarak gösterilen Mehmet Ali Ağca’nın itirafları, faili meçhul cinayetler ve darbe ilişkisini anlamamıza yardımcı olacaktır.

-Malatya, Kahramanmaraş, Çorum, Sivas Olayları ve 16 Mart katliamı hala bir sır olarak kalıyor.

Kenan Evren’in de sonradan belirttiği rakamlar çok acı. 650 binden fazla kişi gözaltına alındı ve 1 milyon 683 bin kişi fişlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir