Haberler, Siyaset

Bakanlar Kurulu’nda Kritik Kararlar: Türk Hava Sahası Kapatıldı, OHAL Uzatıldı

Türkiye ve çevresinde olan gelişmeleri değerlendirmek, bu gelişmelere uygun şekilde hareket etmek ve hükümete yapılacaklar konusunda tavsiye vermek gibi görevleri olan Milli Güvenlik kurulu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde toplantısını gerçekleştirdi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda Türk hava sahasının Kuzey Irak’tan gelecek bütün uçuşlara kapatılması, OHAL uygulamasının tekrardan uzatılması ve Habur sınır kapısının Kuzey Irak yönetimi yerine Irak merkezi yönetimine devredilmesi gibi konularda hükümete tavsiyede bulunulmasına karar verildi.

MGK Sonrası Bakanlar Kurulu Toplantısı

Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonrasında Bakanlar Kurulu alınan tavsiye kararlarını değerlendirmek ve yol haritasını belirlemek üzere bir toplantı gerçekleştirdi. Bakanlar Kurulu toplantısından sonra alınan kararları Hükümet Sözcüsü görevini sürdürmekte olan Bekir Bozdağ açıkladı.

Bozdağ yaptığı açıklamalarda Milli Güvenlik Kurulu’nda tavsiye edilen Habur sınır kapısının devri konusunun görüşüldüğü ve Habur sınır kapısının Irak hükümetine devredileceğini söyledi. Yapılacak bu değişiklik ile sınır konusunda Türkiye’nin muhatabı olarak Irak merkezi yönetimini söyleyen Bozdağ bu konudaki çalışmaların başladığını ve sürecin hızlı bir şekilde devam edeceğini belirtti.

Kamuoyunda tartışma konusu olan OHAL ile ilgili de konuşan Bozdağ, OHAL uygulamasının 3 ay süreyle uzatılması konusunda görüş birliğine varıldığını ifade etti. Tasarının meclise gönderileceğini ve meclisten çıkacak karara göre OHAL uygulamasının devam edeceği gelen bilgiler arasında.Uzun süredir gündemde olan yaptırımlar arasında bulunan Türk hava sahasının Kuzey Irak uçuşlarını kapatılması da alınan Bakanlar Kurulu kararıyla kesinlik kazandı. Bu kararla birlikte Kuzey Irak’tan yapılacak uçuşlarda artık Türk hava sahası kullanılamayacak.

Irak Yönetiminin Kerkük Operasyonu

Irak hükümeti ile  IKBY arasında artan gerilimin bir sonucu olarak ortaya çıkan Kerkük müdahalesini de değerlendiren Bozdağ yapılan müdahalenin doğru olduğunu belirtirken bu müdahale için geç kalındığını ifade etti. Geç kalınmasına rağmen yapılan müdahalenin önemli olduğunu ve Türkiye’nin bu konuda Irak hükümetini desteklediğini sözlerine ekledi. Bölgesel Yönetim tarafından yapılan uygulamaların Irak toprak bütünlüğüne ve anayasasına karşı yapılmış bir girişim olduğunu belirten Bozdağ süreci takip edeceklerini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir