Kültür, Müzik

Çalmayı Öğrenmesi En Zor 5 Müzik Enstrümanı

Her müzik aletinin birbirinden farklı zorlukları vardır.  Fakat bazı müzik aletlerinin çalması diğerlerine göre biraz daha zordur. İşte genel olrak çalmayı öğrenmesi en zor olarak seçilen 5 müzik enstrümanı:

İçerik Navigasyonu

1. Keman

Keman çene ile omuz arasına koyularak dört telden oluşan yay ile çalınan küçük bir müzik aletidir. Keman perdesiz bir çalgı olduğundan dolayı hangi notanın nerede olduğu belli değildir. Bu yüzden keman, çalmayı öğrenmesi en zor müzik enstrümanları arasındadır. Keman özel eğitim almadan  çalınması çok zor bir çalgıdır. Sağ el ile tutulan yayın tellere değmesi ile birlikte sol elin parmakları ile tellere basılır. Çalması her ne kadar zor olsa bile bu şekilde değişik birbirinden güzel sesler elde edilir.

 

2. Çello

Çello diğer müzik aletlerine göre büyük bir çalgıdır. Çello bacak arasına alınarak dört telden oluşan ve bir yay ile çalınan telli bir çalgıdır.  Çelloda sol el ile nereye basılacağı belli değildir. bu yerler kişinin zamanla çelloya alışmasıyla kendiliğinden oturur. Çello sol elin baş parmağı dışındaki parmakların perdelere basmasıyla çalınır. Baş parmak kullanılmadığı için çello çalarken kişiler zorlanır. Çellonun düzgün bir ses elde edilerek çalınabilmesi için akord edilmesi zorunludur. Çello çalacak kişinin kesinlikle müzik kulağının olması gerekir. Çünkü çelloda basılan teller üzerinde tam olarak nereye basılacağı kulakla algılanan ses ile belirlenir. Çello çalabilmek bunu yanında sistemli ve düzgün bir çalışma gerektirir.

3. Kemençe

Kemençe küçük ve ağır olmayan telli bir müzik aletidir. Üç tane teli bulunur. Özellikle karadeniz taraflarında meşhur ve kullanımı yaygındır. Kemençe oturularak çalınabilmesine rağmen karadenizliler kemençeyi ayakta dik tutarak çakmaktadır. Yayın tel değiştirmesiyle sesler oluşur. Kemençe çalmayı öğrenmesi zor olan müzik aletleri  arasında olsa bile çoşkulu müziklerin oluşturulduğu geleneksek bir çalgıdır.

4. Piyano

Piyano pek de ucuz olmayan büyük bir müzik aletidir. 52 beyaz 36 siyah tuş olmak üzere toplam 88 tuştan oluşmaktadır. Piyano üstündeki tuşlara el ile, piyanoda bulunan pedallara ayak ile basılarak çalınmaktadır. Bu kadar çok fazla tuş ile çalındığı için çalan kişileri zorlamaktadır.

5. Kanun

Kanun yüzük parmaklar ile çalınan telli çalgılar gurubundadır. Yüzük parmaklara metalden oluşan mızrap takılır. Kanun kucağa alınarak çalınır. Mızrapları tellerin üzerinde gezdirerek değişik seslerin çıkması sağlanır. Tel sayısının fazla olması kanunu çalmayı öğrenmesi zor müzik aletleri içine sokmaktadır.

2 Hakkında Düşünceler “Çalmayı Öğrenmesi En Zor 5 Müzik Enstrümanı

  1. mina dedi ki:

    keman çok zor evet

    1. eylül dedi ki:

      ben kemanı 3-4 haftada öğrendim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir